Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι η ανθρώπινη φυλή προέρχεται από μακρινούς γαλαξίες και πλανήτες που βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τη Γη και ότι οι αποδείξεις υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Περιέργως, το διαστημόπλοιο Voyager 1, έκανε σχεδόν 26 χρόνια για να βγεί από το ηλιακό μας σύστημα. Τόσο έκαναν περίπου και οι επιστήμονες στη Γη για να διεισδύσουν 12 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του πλανήτη μας.
Μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες, (26 χρόνια ακριβώς) οι επιστήμονες δημιούργησαν την γεώτρηση Κόλα φτάνοντας το τρυπάνι σε πάνω από 12 χιλιόμετρα βάθος.
Για την ακρίβεια έφθασαν στα 12.262 μέτρα ή 40.230 πόδια το 1989, το οποίο είναι και το βαθύτερο τεχνητό σημείο στον πλανήτη μας, σύμφωνα με το nolimitszone.com.
Να το θέσουμε και διαφορετικά για να γίνει κατανοητό πόσο βαθύ είναι, η γεώτρηση ξεπερνάει ακόμα και το βαθύτερο σημείο του ωκεανού, το οποίο είναι 11 χιλιόμετρα στην άβυσσο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό.
Τι βρήκαν τελικά οι επιστήμονες εκεί κάτω;
Αλλά δεν βρήκαν μόνο αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης και αέριο. Και όχι μόνο ένα είδος αερίου. Οι επιστήμονες βρήκαν, ήλιο, υδρογόνο, άζωτο, ακόμη και διοξείδιο του άνθρακα (από μικρόβια) σε όλο το μήκος της γεώτρησης.
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις πάντως ήταν ότι οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν ότι δεν υπάρχει βασάλτης κάτω από τον ηπειρωτικό γρανίτη. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι στα 9.000 μέτρα ο γρανίτης, θα έδινε τη θέση του στον βασάλτη. Ωστόσο, προς μεγάλη τους έκπληξή, αυτός δεν υπήρχε.
Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν απολιθώματα στον γρανίτη στα περίπου 6.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Εκτός από τα παραπάνω, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στο κάτω μέρος της τρύπας φτάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάρα πολύ καυτό για να συνεχίσει η γεώτρηση, και δικαίως κερδίζει το παρατσούκλι «Πόρτα στην Κόλαση».
Αλλά ίσως αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απόσταση από το κέντρο του πλανήτη μας είναι περίπου 6.400 χιλιόμετρα (για την ακρίβεια 6.370.000 μέτρα). Έτσι τα 12 χιλιόμετρα, που οι επιστήμονες κατάφεραν να στείλουν το τρυπάνι, μόλις που αγγίζει την επιφάνεια του πλανήτη μας.
«Μέχρι στιγμής η πιο απίστευτη ανακάλυψη, ήταν η ανίχνευση μικροσκοπικών απολιθωμάτων από πλαγκτόν σε βράχους πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ετών, τα οποία βρέθηκαν τέσσερα μίλια κάτω από την επιφάνεια», αναφέρει ο Bryan Νέλσον από τη Δίκτυο για την Μητέρα Φύση.
«Αυτά τα «μικροαπολιθώματα» είναι περίπου 24 αρχαία είδη, και ήταν συσκευασμένα σε οργανικές ενώσεις οι οποίες κατά κάποιο τρόπο επέζησαν στις ακραίες πιέσεις και τις θερμοκρασίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα κάτω από τη Γη.»
Το έργο επίσημα έληξε το 2005, αφήνοντας μόνο ένα σκουριασμένο μεταλλικό καπάκι για να δείξει την ύπαρξή του.
Παραπάνω το μεταλλικό καπάκι από φωτογραφία του 2012, και προς θεού μην πάει κανείς και το ανοίξει!
Ηλίας Σιατούνης
ΠΗΓΗ