Οι εργασίες κατασκευής υπολογίζεται να ξεκινήσουν το 2019, στα ανοιχτά του νησιού της Ταϊτής.

Η κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας έχει υπογράψει μια συμφωνία -ένα μνημόνιο κατανόησης- με το Ινστιτούτο Seasteading, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, του ιδρυτή του Paypal Πίτερ Τιλ (Peter Thiel).

Ομως, για να προχωρήσει η συμφωνία, πρέπει η εταιρεία να υποβάλλει πειστικό σχέδιο πώς θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία κι εάν όλη η πλωτή δομή θα είναι φιλική στο περιβάλλον.


Η κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας, που αποτελείται από 118 νησιά στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ενδιαφέρεται για το έργο, καθώς η περιοχή κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αλλά, ακόμη κι αν οι όροι εκπληρωθούν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν εφόσον υπάρχει και το πράσινο φως από τη Γαλλία, της οποίας είναι υπερπόντια κοινότητα.

Η πλωτή πόλη, η οποία θα αποτελείται από πλατφόρμες, προβλέπεται να δημιουργηθεί σε προστατευόμενα νερά, κι όχι ανοιχτά στον ωκεανό, καθώς σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Ράντολφ Χένκεν (Randolph Hencken), το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο.

Θα διαθέτει υδατοκαλλιέργειες, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω πηγών αειφόρου ενέργειας.


Οι πλατφόρμες που θα υποστηρίξουν τριώροφα κτίρια για χρήση κατοικιών, γραφείων και ξενοδοχείων, θα γίνουν από οπλισμένο σκυρόδεμα. Προβλέπεται ότι περίπου 250 με 300 άτομα θα κληθούν να κατοικήσουν την πρώτη πλωτή πόλη.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 167 εκατομμύρια δολάρια, με την κάθε πλατφόρμα να στοιχίζει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ινστιτούτο Seasteading λέει ότι η πλωτή πόλη του μέλλοντος «θα δώσει στους ανθρώπους την ελευθερία να επιλέγουν την κυβέρνηση που θέλουν». Αν οι κάτοικοί της διαφωνούν με τα έργα της, θα μπορούν να μετακινούν την αποικία τους σε άλλη πόλη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να εργάζονται περισσότερο, για να προσελκύουν τους πολίτες τους.

Το Ινστιτούτο, το οποίο ιδρύθηκε το 2008, υποστηρίζεται από μια ποικιλόμορφη παγκόσμια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, μηχανικών, αγροτών υδατοκαλλιέργειας, δικηγόρων, ερευνητών, περιβαλλοντολόγων, καλλιτεχνών.


(με πληροφορίες και εικόνες από Daily Mail και inhabitat / Βίντεο seasteading)

Πηγή


 
Top