Ασάφεια διά χειρός ΔΝΤ για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς το Ταμείο επανέφερε το θέμα βιωσιμότητας του χρέους στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ζητώντας νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018. Κανένας λόγος για νέα μέτρα μετά το ΔΝΤ επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Σε έκθεση που διέρρευσε το χρέος χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μη βιώσιμο. Συνεδριάζει στις 6  Φεβρουαρίου η διοίκηση του Ταμείου.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει, μιλώντας στην προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχει λόγος να νομοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018 και διότι κάτι τέτοιο αποκλίνει από το κοινοτικό ήθος και κεκτημένο, υπογράμμισε μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στην ανάπτυξη με καλύτερους ρυθμούς από πριν, προσθέτοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει «ζήτημα με το ΔΝΤ».

«Πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να κλείσουν οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ. Σημείωσε πως παραμένουν ανοικτά ζητήματα σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό και χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο  πρόγραμμα. Τα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία αναγνώρισαν οι υπουργοί Oικονομικών.

Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει το Σάββατο συνομιλίες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής διάσκεψης στη Λισαβόνα.
πηγη
 
Top