Η Τουρκία έχει εισβάλει στο έδαφος της Συρίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, από τις 24 Αυγούστου, και από τριμήνου και πλέον η προέλασή της στο έδαφος της γειτονικής της χώρας στην κυριολεξία έχει κολλήσει στο «βάλτο» της Αλ Μπαμπ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο έγραψε ένα εξαιρετικά σημαντικό άρθρο ο δημοσιογράφος Μετίν Γκιουρτζάν, το οποίο δημοσιεύθηκε στο al-monitor.com, τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

Του Μετίν Γκιουρτζάν (Metin Gurcan), al-monitor.com.

Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων που μάχονται για την κατάληψη της Αλ Μπαμπ είναι πλέον ίσος με τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.Η επιχείρηση έχει κολλήσει στον λόφο Ακίλ δυτικά της Αλ Μπαμπ.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών έχει φτάσει τους 47.

Πολλοί στην Τουρκία αναρωτιούνται για το οικονομικό κόστος αυτής της επιχείρησης, το οποίο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. [Γιατί άραγε;...]

Από τις 20 Δεκεμβρίου που οι μάχες διεξάγονται στον λόφο Ακίλ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες σε άρματα, επιθετικά ελικόπτερα Combra και άλλους εξοπλισμούς. Οι ΤΕΔ δεν ανέμεναν τέτοια λυσσώδη άμυνα από το ΙΚ.

Το ΙΚ εξακολουθεί να αμύνεται αποτελεσματικά, διότι χρησιμοποιεί οχήματα γεμάτα εκρηκτικά, τούνελς και αντιαρματικά.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την επίθεση των ΤΕΔ, ούτε τη χρήση drones. Επομένως, οι ΤΕΔ πέραν των άλλων κωλυμάτων αντιμετωπίζουν και αντικειμενικές δυσκολίες.

Υπάρχουν πηγές στην Άγκυρα οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να ψάχνει πρόσχημα για να αναστείλει την επιχείρηση στην Αλ Μπαμπ, δήθεν μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η πολιτική του Τραμπ εν σχέσει με τους Κούρδους.

Η επιτυχής ή ανεπιτυχής επιχείρηση στην Αλ Μπαμπ θα καθορίσει εν πολλοίς και την τύχη του τουρκικού δημοψηφίσματος για την μετατροπή του πολιτεύματος. Αν η επιχείρηση αποτύχει, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει μέχρι τώρα, τότε οι ψήφοι υπέρ του «ΟΧΙ» θα είναι περισσότερες.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης.
Πρόλογος-Επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης.

pontos-news.gr
 
Top