ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ «ΑΘΩΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΩΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ
Έξι μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μια απόρρητη έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες (INTCEN) έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τους «συνωμότες» που αποπειράθηκαν στις 15 Ιουλίου του περασμένου έτους να ανατρέψουν από την εξουσία τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης “Euobserver” και οι “Times” του Λονδίνου, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, έπειτα από ενδελεχείς έρευνες και συλλογή πληροφοριών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πρώην ιμάμης Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν ήταν εκείνος που διέταξε το πραξικόπημα στην Τουρκία και οι διώξεις εναντίον των υποτιθέμενων υποστηρικτών του που ακολούθησαν, είχαν σχεδιαστεί προ πολλού, με κύριο στόχο να καταστείλουν τις αντιδράσεις στο σχέδιο ισχυροποίησης των εξουσιών του Ερντογάν, μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης, (η οποία εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου), που θα άλλαζε το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι μία ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων Γκιουλενιστών, Κεμαλιστών (Κοσμικοί), αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος AKP και οπορτουνιστών, κρίνονται ως οι βασικοί υπαίτιοι πίσω από το πραξικόπημα, ενώ είναι απίθανο ο ίδιος ο Γκιουλέν να διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο σε αυτό, αφού θεωρείται αδύνατο να είχε τις ικανότητες και τις δυνατότητες να προβεί σε τέτοιες κινήσεις. Ενδεχομένως, μόνο ατομικά ορισμένοι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί οπαδοί του Γκιουλέν, ίσως να αισθάνθηκαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να δράσουν, λαμβάνοντας μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωρίζοντας ότι ο Eρντογάν είχε ούτως ή άλλως σχεδιάσει τη δίωξή τους για εγκλήματα τρομοκρατίας μέσα στον Αύγουστο.
«Ο Γκιουλέν δεν είναι πιθανό να είχε πραγματικά τις δυνατότητες να προχωρήσει σε τέτοια βήματα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο στρατός και οι Γκιουλενιστές θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν μεταξύ τους με σκοπό να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Το Γκιουλενιστικό κίνημα είναι αποκομμένο και κατά κάποιον τρόπο τοποθετείται μακριά από την κοσμική αντιπολίτευση και τον τουρκικό στρατό», εκτιμούν στην έκθεση οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, σε σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, η έκθεση σημειώνει ότι σχεδίαζε ούτως ή άλλως να εξαπολύσει ευρεία επίθεση κατά των Γκιουλενιστών, με στόχο να διαλύσει το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, πάλαι ποτέ συμμάχου του Ερντογάν, στην Τουρκία, καθώς αποτελούσε τον βασικό αντίπαλο στην προσπάθειά του πρώτου να κυβερνήσει τη χώρα μέσω ενός πλήρους προεδρικού συστήματος, που καταργεί τις εξουσίες ακόμη και του πρωθυπουργού, και ότι εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να ξεκινήσει την προσχεδιασμένη εκστρατεία δίωξης των αντιπάλων του, αφού οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρόνια πριν είχαν αρχίσει να καταρτίζουν λίστες αντιφρονούντων και «ενοχλητικών ατόμων», ιδιαίτερα μέσα στο τουρκικό στράτευμα, οι οποίες περιείχαν ακόμη και ονόματα πολιτικών ακτιβιστών, (όπως ατόμων που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του πάρκου Γκεζί), ενώ το τεράστιο κύμα συλλήψεων είχε ήδη προετοιμαστεί εκ των προτέρων.
Τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι ενημερώθηκαν λίγες μέρες πριν τις 15 Ιουλίου για τις σχεδιαζόμενες μαζικές εκκαθαρίσεις και συλλήψεις που επρόκειτο να διεξαχθούν εντός του Αυγούστου και σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αιφνιδιάσουν τον Ερντογάν, προχώρησαν στην απόπειρα ανατροπής του, γεγονός που εξηγεί την προχειρότητα με την οποία εκτελέσθηκε το σχέδιο πραξικοπήματος, επισημαίνει η απόρρητη έκθεση της INTCEN.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι το έγγραφο απαλλάσσει τον Γκιουλέν από την κύρια ευθύνη του πραξικοπήματος, επισημαίνει ο EUOBSERVER, η έκθεση δεν περιγράφει τον ίδιο με «ζωηρά χρώματα», μια και, όπως υποστηρίζει, μπορεί οι διδασκαλίες που δημοσιεύονται στο όνομά του να μιλούν επιφανειακά για ανεκτικότητα, ωστόσο, ισλαμιστές μελετητές, ειδικοί στη χρήση της γλώσσας και των συμβόλων, αναγνωρίζουν ότι αυτές είναι σαφώς αντιχριστιανικές.
Είκοσι τέσσερις από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ένας διαφεύγει ενώ οι υπόλοιποι έχουν τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται ότι δεν προστάτευσαν την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, άλλοι ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές για αντίσταση στους πραξικοπηματίες και ότι προσπάθησαν να αποθαρρύνουν κάθε λαϊκή αντίσταση αναρτώντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη τρις σε ισόβια 21 από τους αστυνομικούς και ποινές από 7,5 έως 15 χρόνια φυλάκιση για τους υπόλοιπους οκτώ, ανέφερε το Anαdolu.
Η σημερινή δίκη δεν περιλαμβάνει τους φερόμενους ως αρχισυνωμότες, που αναμένεται να δικαστούν, πιθανότατο τον επόμενο χρόνο, στην Άγκυρα.
Η κυβέρνηση ανέφερε νωρίτερα φέτος πως ένα νέο δικαστικό μέγαρο θα κατασκευαστεί σε περιοχή της Άγκυρας καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα δικαστήρια στην Τουρκία για να χειριστούν έναν τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.
newsbomb.gr