Έμφαση σε μεγάλα ακίνητα οφειλετών που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, δίνουν οι τράπεζες, βάζοντας 2.000 ακίνητα στην πρώτη «φουρνιά» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που επικαλείται το capital.gr, οι πλειστηριασμοί της πρώτης φάσης θα αφορούν μεγάλες ιδιοκτησίες δανειοληπτών που σκοπίμως αθετούν τις υποχρεώσεις τους και όχι ακίνητα των οποίων ο πλειστηριασμός θα μπορούσε να εγείρει αντιδράσεις για κοινωνικούς λόγους.
Όπως σημειώνουν, τα υπόλοιπα δανείων που έχει η καθεμία τράπεζα και αφορούν μεγάλα ακίνητα, τα οποία είναι έτοιμα για πλειστηριασμό, κινούνται κατά μέσο όρο στα 100 εκατ. ευρώ.

Το "πάγωμα" των πλειστηριασμών λόγω της αναγκαστικής αποχής των συμβολαιογράφων, το οποίο διαρκεί από τον περασμένο Μάιο εξαιτίας των προπηλακισμών που δέχονταν από αντιδρώντες στους πλειστηριασμούς, και το οποίο ακολούθησε την επίσης πολύμηνη απεργία των δικηγόρων, θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν με τον επικείμενο νόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί και θα απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία, η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

"Με την έλευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο χρόνος θα μετρά πλέον αρνητικά για την οφειλή", τονίζουν τα στελέχη των τραπεζών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι δεν θα μπορούν πλέον να ροκανίζουν το χρόνο χωρίς επιπτώσεις για τους ίδιους, είτε αδιαφορώντας στις προσκλήσεις των τραπεζών είτε κάνοντας καταχρηστική χρήση του νόμου Κατσέλη.

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000 - 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση με την τράπεζά τους, τη στιγμή που διαθέτουν παράλληλα υψηλές καταθέσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί που θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προστατεύονται οι δανειολήπτες -αιτούντες που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000-280.000 ευρώ και εισόδημα έως 13.906-40.801 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.
πηγη economy365.gr
 
Top