Τον γύρο του Διαδικτύου έχει αρχίσει να κάνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) στο Στρασβούργο, που αποφάνθηκε, σε υπόθεση που εμπλέκει την εσθονική ενημερωτική ιστοσελίδα Delfi, ότι: (ακολουθεί το κείμενο της απόφασης) «καταλήγοντας στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωση, inter alia, ότι προκύπτει από την υποχρέωση αποφυγής πρόκλησης βλάβης το ότι το Delfi “θα έπρεπε να είχε εμποδίσει τη δημοσίευση σχολίων με ξεκάθαρα παράνομο περιεχόμενο”.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Delfi, μετά την δημοσιοποίηση των επίμαχων σχολίων, ''απέτυχε να απομακρύνει τα σχόλια – για το παράνομο περιεχόμενο των οποίων θα έπρεπε να έχει γνώση- από το portal ως δική του πρωτοβουλία''.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η “αδράνεια του Delfi ήταν παράνομη” και ότι το Delfi ήταν υπεύθυνο, καθώς “δεν είχε αποδείξει την απουσία ενοχής”».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica UK, η οργάνωση ψηφιακών δικαιωμάτων Access υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της Ε.Ε. σχετικά με το e-commerce, και ως εκ τούτου «απομακρύνει το Ίντερνετ από τις αρχές προστασίας έκφρασης και ιδιωτικότητας που το δημιούργησαν, όπως το γνωρίζουμε».

Σε δημοσίευμα της Media Legal Defence Initiative εξηγούνται κάποιοι παράγοντες που επηρέασαν το δικαστήριο για την απόφαση αυτή, όπως η ακραία φύση των σχολίων (θεωρήθηκαν ρητορική μίσους), το ότι δημοσιεύτηκαν σε επαγγελματικού χαρακτήρα ενημερωτική ιστοσελίδα (και όχι σε κάποιο blog, για παράδειγμα), τα ανεπαρκή μέτρα για την απομάκρυνσή τους και το μικρό ενδεχόμενο δίωξης των σχολιαστών- παράλληλα με τις «μέτριες» κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Delfi.

Σημειώνεται ότι η παρούσα απόφαση συνιστά επιβεβαίωση/ επικύρωση παλαιότερης απόφασης το 2013, βάσει της οποίας δεν υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος του Delfi στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Ωστόσο, υποστηρίζεται από το MLDI ότι η απόφαση, ερχόμενη σε αντίθεση με τα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη νομοθεσία της Ε.Ε., δημιουργούν μια κατάσταση αβεβαιότητας που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Όπως διευκρίνισε στο Ars Technica o Τ. Τζ. Μακιντάιρ, πρόεδρος της Digital Rights Ireland, η απόφαση αυτή δεν έχει άμεσες επιπτώσεις, ωστόσο μπορεί να επιφέρει νομικές εξελίξεις που θα έχουν αποτέλεσμα την υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης, ενισχύοντας την ιδέα ότι οι «ενδιάμεσοι» ευθύνονται για τη δημοσιοποίηση «πρδήλως παράνομου» υλικού, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς είναι «προδήλως παράνομο»- με πιθανή επίπτωση τα sites να γίνουν πολύ «προσεκτικά» όσον αφορά στο τι υλικό ανεβάζουν.

Πηγή
 
Top