"Αναπόφευκτη η έξοδος από το ευρώ" δήλωσε πριν από λίγο ο τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σ.Μπερλουσκόνι και πρόσθεσε "η Ιταλία θα επιστρέψει στην λιρέτα", "ανάβοντας" φωτιές στην ευρωζώνη, καθώς επιβεβαιώνει όλες τις λογικές φωνές που αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα ακολουθήσουν Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες του Νότου.

«Η επιστροφή στην λίρα θα είναι αναπόφευκτη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, αν η Ευρώπη συνεχίσει να δρα όπως κάνει τα χρόνια της κρίσης, επιβάλλοντας κανόνες και συμπεριφορές που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία», δήλωσε ο επικεφαλής της Φόρτζα Ιτάλια σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Giornale dell'Umbria.

Ο πρώην Καβαλιέρε επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον και εξήγησε πως παρότι η ιδέα του ευρώ ήταν σωστή, «γεννήθηκε και χειρίστηκε με λάθος τρόπο».

Εκθείασε το έργο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος όπως είπε έχει χειριστεί την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε «κάτι να αλλάζει τους τελευταίους μήνες».

«Να υπενθυμίσω ότι εγώ επέβαλα τον Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, εμποδίζοντας τον υποψήφιο της κυρίας Μέρκελ, τον πρόεδρο της Bundeskank. Ο Ντράγκι από μόνος του δε μπορεί να κάνει θαύματα, ακόμα και αν έχει προχωρήσει σε σημαντικές επιλογές: την υποτίμηση του ευρώ, ενισχύοντας τις εξαγωγές και την ρευστότητα στις αγορές», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς μίλησε και για τον πιθανό διάδοχό του, ο οποίος όπως είπε «πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι θα είναι ικανός να ενώσει δυνάμεις διαφορετικές αλλά συμβατές. Πρέπει να είναι ένας Κεντρώος, ένας φιλελεύθερος, γιατί μόνο με μία μετριοπαθή και φιλελεύθερη πολιτική μπορείς να καταπολεμήσεις την Αριστερά».

Θυμίζουμε ότι έπειτα από χρόνια ύφεσης οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να απορρίπτουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, με το 40% των ερωτηθέντων να λέει ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη λιρέτα.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 25,7% που είχε την ίδια άποψη πέρυσι, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Eurispes στην ετήσια έκθεσή του.

Πηγή - Πηγή
 
Top