Διεθνής ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Γέιλ, Νιου Χάμπσαϊρ, Ελσίνκι και το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας υποστηρίζει πως τα σκουλήκια μπορούν να αποτελούν σημαντικούς συμμάχους στον «πόλεμο» κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη αναφέρει πως οι γαιοσκώληκες και άλλα μικρά ζώα που ζουν στο έδαφος τρέφονται με τα μικρόβια που καταναλώνουν αποσυντιθέμενη ύλη, απελευθερώνοντας άνθρακα κατά τη διαδικασία.
Όταν οι γαιοσκώληκες και άλλα έντομα καταναλώνουν τα μικρόβια, τότε η διαδικασία της αποσύνθεσης απελευθερώνει συνολικά λιγότερο άνθρακα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του εδάφους, γεγονός το οποίο διεγείρει τη διαδικασία της αποσύνθεσης και δημιουργεί περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι μικροβιακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 100 χρόνια από μόνες τους, αναφέρει η μελέτη.
Αυτή η άνοδος υπερβαίνει το όριο των 2 βαθμών που συνήθως προσδιορίζεται από τους ειδικούς του κλίματος ως η μέγιστη τιμή που μπορούμε να φτάσουμε προτού αρχίσουμε να έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα. Ωστόσο οι γαιοσκώληκες επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.
«Ουσιαστικά, τα μικρόβια που ζουν στο χώμα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή δέκα φορές περισσοτέρων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι παράγουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Τόμας Κράουδερ του Πανεπιστημίου του Γέιλ, επικεφαλής της μελέτης. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή άνθρακα στην ατμόσφαιρα που υπάρχει στη Γη», πρόσθεσε.
Η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και η καταπολέμηση παραγόντων όπως η διάβρωση και η εξάντληση θρεπτικών συστατικών αποτελούν προτάσεις για την καταπολέμηση της πείνας, αλλά έμμεσα, μπορεί επίσης να αποτελούν μία λύση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καταλήγει η μελέτη.
«Η προσθήκη ζώων του εδάφους μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή, αλλά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι να αφήσουμε το οικοσύστημα μόνο του ή να καλλιεργήσουμε τη φυσική βιοποικιλότητα. Η φυσική αναγέννηση είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε ο Κράουδερ.
Πηγή