Η πρώτη, στην Ελλάδα, μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα θα λειτουργήσει από τις 13 Ιουνίου στις δικαστικές φυλακές Διαβατών από τη Μονάδα...

Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ-"ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα, που εφαρμόζεται στην Ευρώπη μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και δίνει τη δυνατότητα σε τοξικοεξαρτημένους κρατουμένους να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ σε μια αυτόνομη μονάδα.

"Το διώροφο κτίριο, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα έως 84 κρατούμενοι, είναι ανεξάρτητο από τις φυλακές, έχει δηλαδή το δικό του προαύλιο, ξεχωριστά μαγειρεία και κελιά τριών ατόμων, όπου όσοι θα φιλοξενούνται σε 24ωρη βάση, δεν θα έχουν καμία επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους των Διαβατών" αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ-"ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" Χρήστος Βέττας.

Όπως εκτιμά, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα με μεγάλες προσδοκίες που βρίσκεται όμως στη σωστή κατεύθυνση της έννοιας του σωφρονισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 14.000 που κρατούνται στις φυλακές, το 75% απ' αυτούς έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη χρήση ουσιών. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει -κυρίως στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται παρόμοια προγράμματα σε πολλές φυλακές- το 70% των ατόμων που τα παρακολουθούν, απεξαρτώνται από τις ναρκωτικές ουσίες, η παραβατική συμπεριφορά μειώνεται στο ελάχιστο, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ομαλής ενσωμάτωσης στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση. Επιπλέον, το κόστος της κράτησης για το ελληνικό δημόσιο μειώνεται στο 1/4 αφού μέσα στη μονάδα απεξάρτησης δεν απαιτείται φύλαξη σε τόσο μεγάλο βαθμό ενώ οι κρατούμενοι ετοιμάζουν μόνοι τους το φαγητό και αναλαμβάνουν την καθαριότητα του χώρου" εξήγησε ο κ. Βέττας συμπληρώνοντας ότι η λειτουργία της πτέρυγας "απαντάει" στο διπλό ζήτημα της απεξάρτησης αλλά και του αποστιγματισμού.

Το πρόγραμμα, διάρκειας ενάμιση χρόνου, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τοξικοεξαρτημένοι κρατούμενοι οι οποίοι, με την επιτυχή ολοκλήρωσή του, θα μπορούν στη συνέχεια και σύμφωνα με το νέο νόμο, να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και την ένταξή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ.

Περιγράφοντας το χώρο που θα εγκαινιασθεί στις 13 Ιουνίου, ο κ.Βέττας ανέφερε ότι στο ισόγειο έχει αίθουσες για τις ομάδες θεραπείας, κουζίνα και τραπεζαρία και στο προαύλιο οι κρατούμενοι θα μπορούν να αθλούνται παίζοντας βόλεϋ και μπάσκετ.

"Να τονίσω", συνέχισε, "την άριστη συνεργασία που έχουμε με τη διοίκηση των φυλακών Διαβατών για την επίτευξη του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου, σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε ειδικά σεμινάρια που διεξήχθησαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΚΕΘΕΑ".

"Άλλωστε, η συνεργασία με τη διοίκηση των φυλακών", προσθέτει, "έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια που υλοποιούμε παρεμβάσεις μέσω συμβουλευτικών προγραμμάτων σε έγκλειστους εξαρτημένους χρήστες". Βέβαια, οι παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ σε έγκλειστους χρονολογούνται από το 1987, αλλά τον τελευταίο χρόνο γίνονται σε πιο οργανωμένη μορφή, μέσω του ΚΕΘΕΑ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" σε όλες τις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την προετοιμασία για παραπομπή και ένταξη σε υποστηρικτικές και θεραπευτικές δομές και σε δομές επανένταξης αποφυλακισμένων στα Λαδάδικα.

"Συγκεκριμένα, το 2013, το πρόγραμμα συμβουλευτικής παρακολούθησαν 379 κρατούμενοι σε φυλακές της βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων 62 που αποφυλακίσθηκαν προσήλθαν στη συνέχεια στο Κέντρο υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στα Λαδάδικα. Τον μήνα που διανύουμε, 150 κρατούμενοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και 25 αποφυλακισμένοι προσέρχονται στο Κέντρο υποδοχής" ανέφερε ο κ.Βέττας.

Διευκρίνισε δε, ότι τα πρώτα 15 άτομα που θα μπουν στην ειδική πτέρυγα κρατουμένων που θα εγκαινιασθεί τον Ιούνιο, παρακολουθούν ήδη το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά.



http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top