του Βαγγέλη Βιτζηλαίου

Με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, ενώ προηγήθηκαν σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ που κορυφώθηκαν με ...





την πρόταση δυσπιστίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.



Υπέρ του άρθρου 1 του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές, 135 κατά και ένα «παρών». Στο άρθρο 2 είπαν «ναι» 151 βουλευτές, «όχι» 135, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.



Η κυβέρνηση μετράει μία απώλεια βουλευτή, αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, που διεγράφη από την Κ.Ο. της ΝΔ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από το «παρών» που ψήφισε στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε ένα ηχηρό «όχι» στο άρθρο 2 για τις τράπεζες, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης επίσης διαφοροποιήθηκε, ψηφίζοντας «παρών» στο άρθρο 1, όμως δεν συνέβη ό,τι και με τον Νικήτα Κακλαμάνη, αφού ενδεχόμενη διαγραφή τους θα σήμαινε και απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση αποδοκιμάζοντας τη στάση των δύο βουλευτών -κυρίως του πρώην πρωθυπουργού- ενώ σημειώθηκε και επεισόδιο μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.



Η κυβέρνηση, όμως δεν είχε μόνο απώλειες, αφού οι ανεξάρτητοι βουλευτές, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης στήριξαν με τη θετική τους ψήφο το πολυνομοσχέδιο.



«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και όσα καλά έρχονται για την οικονομία, θέλησαν να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ» σχολίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Εμείς αντίθετα κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα τα παιδιά, για τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Με μεγάλη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη δύναμη προχωράμε».



Νωρίτερα, σημειώθηκαν σφοδροί διαξιφισμοί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα να απειλεί να «παγώσει» για τρεις μέρες την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.



Η πρόταση απορρίφθηκε, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν με μομφή κατά του προεδρείου της Βουλής και επέστρεψαν για την ψηφοφορία.



Εξελίξεις υπήρξαν και στο «μέτωπο» του γάλακτος, αφού ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε αλλαγές, αναφέροντας ότι «το παστεριωμένο γάλα έχει διάρκεια συντήρησης 7 ημερών και θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή» ενώ «θα υπόκειται στους ελέγχους των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Ανάπτυξης».



Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ματίας Μορς φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις αυτές, με την απάντησή του να αναμένεται εντός δεκαημέρου.



Το πολυνομοσχέδιο πέρασε, τα πολιτικά «απόνερα» έρχονται να διαμορφώσουν νέα δεδομένα.



πηγή





 
Top