Παραίτηση-«βόμβα» στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Α’ Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Ρούσο Κούνδουρο, να υποβάλλει χθες, Παρασκευή 15/11, την παραίτησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη συνεχιζόμενη υλοποίηση της «μυστικής ατζέντας» συνομιλιών με την Τουρκία.
Ο κ. Κούνδουρος, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες γίνονται κατά των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, πέρα από την «κρυφή ατζέντα» με την επιστολή του αποκαλύπτει και αποκλεισμό έμπειρων και αρμόδιων διπλωματών από τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του, στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ο ίδιος δεν εκλήθη στην συνάντηση, κάτι που συνέβη σε αναντιστοιχία με την τουρκική αντιπροσωπεία. Παράλληλα, ο πρέσβης τονίζει ότι δεν ελήφθη υπόψη από το ΥΠΕΞ κανένας προβληματισμός του ιδίου περί του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρότι ο ίδιος είχε εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του πριν από την συγκεκριμένη συνάντηση.
Όπως γίνεται φανερό από την επιστολή παραίτησης του Α’ Γενικού Διευθυντή του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν ελήφθησαν υπόψη σοβαρότατα ζητήματα ελληνοτουρκικών και ελληνοευρωπαϊκών σχέσεων.Δείτε την επιστολή παραίτησης του κ. Ρούσου Κούνδουρου:

Όπως σημειώνει στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ.Κούνδουρος, επιπλέον παραλείφθηκε και από τις συσκέψεις προετοιμασίας της συνάντησης. Σημειώνει δε, ότι «ως προς την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας, σημειωτέον, απόψεις του υπογράφοντος υπεβλήθηκαν εκ καθήκοντος εγγράφως, πριν από την ανωτέρω συνάντηση».

Στην επιστολή του, τονίζει επίσης ότι «χάριν της γενικότερης εικόνας, προσθέτω ότι δεν εθόδθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, οποία υποβλήθηκαν εγγράφως». Σε άλλο σημείο ο παραιτηθείς διπλωμάτης καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης μαζί του ως προς τους χειρισμούς ή της διαμόρφωσης πλαισίου επί άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούσαν ευθέως την Α' Γενική Διεύθυνση του υπουργείου. Ετσι, καταλήγει ότι με αυτά τα δεδομένα καθίσταται προβληματική η άσκηση των καθηκόντων του Α' Γενικού Διευθυντή «περιλαμβανομένης και της επικοινωνίας με ομολόγους μου τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν ευλόγως ερωτήσεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα».
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν, σχετικά με την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη κ. Ρούσσου Κούνδουρου:
- O Πολιτικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.
- Ως υπηρεσιακός προϊστάμενος των πολιτικών διευθύνσεων του Υπουργείου είχε την επίβλεψη της λειτουργίας τους και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.
- Η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του καταδείχτηκε από την παράταση που έλαβε, για ένα χρόνο, από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Γεραπετρίτη για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης.
- Ο Πρέσβης κ. Κούνδουρος αφυπηρετεί σε ένα μήνα.
- Ενόψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2025, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από το νυν Διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, ενόψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.
- Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου δεν συμμετείχε ο ομόλογός του.
- Μέχρι τη συνάντηση αυτή, ο Πολιτικός Διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου.
 
Top