Έναν σταθμό ανεφοδιασμού της Total Energies στην περιοχή Dahyeh της νότιας Βηρυτού χτυπήθηκε πριν από λίγο σε μια από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αυτό έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Η Total Energies, μεγάλη γαλλική πολυεθνική, είναι βασικός παράγοντας στον ενεργειακό τομέα του Λιβάνου, παρέχοντας καύσιμα και υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο. Η αεροπορική επιδρομή σε γαλλικό περιουσιακό στοιχείο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πιο βαθύ γεωπολιτικό μήνυμα εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων Ισραήλ-Γαλλίας σχετικά με τις πολιτικές στη Μέση Ανατολή.
Οι αποστολές όπλων που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση στη Γάζα θα πρέπει να σταματήσουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία δεν αποτελεί σημαντικό προμηθευτή όπλων για το Ισραήλ, αποστέλλοντας στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μόλις 30 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας για τις εξαγωγές όπλων.
«Νομίζω ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση (και) να σταματήσουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τη μάχη στη Γάζα. Η Γαλλία δεν στέλνει κανένα», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιόφωνο France Inter.
«Η προτεραιότητά μας τώρα είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Ο λιβανέζικος λαός δεν πρέπει με τη σειρά του να θυσιαστεί, ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μια άλλη Γάζα», πρόσθεσε. Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ζαν-Νοέλ Μπαρό πραγματοποιεί τετραήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, το οποίο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Ισραήλ, καθώς το Παρίσι επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στην αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών.
«Θα διοργανώσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την υποστήριξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδίως στο νότιο Λίβανο», δήλωσε ο Μακρόν μετά από συνάντηση γαλλόφωνων χωρών στο Παρίσι, με την έκρηξη Νετανιάχου, να θεωρούνταν βέβαιη.
Η απάντηση Νετανιάχου και η επίθεση φιλίας με λίγο από τον Μακρόν
«Ζητάτε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων προς εμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ θα νικήσει, με ή χωρίς εσάς. Αλλά η ντροπή σας θα υφίσταται για πολύ καιρό μετά τη νίκη μας» ανταπάντησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.
Η Γαλλία είναι διαχρονικά «φίλη» του Ισραήλ, υπενθύμισε το Ελιζέ χθες Σάββατο αργά βράδυ, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε με εμφανή οργή στην πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ την οποία διατύπωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η γαλλική προεδρία ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό» τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Νετανιάχου, που δεν έχει «καμιά σχέση με τη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ισραήλ». Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει 20.000 Γάλλους υπήκοους στον Λίβανο.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top