Στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών συμμετείχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όπου σε συζήτηση εφ' όλης της ύλης παρουσίασε τις θέσεις του Κινήματος για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό / προσφυγικό υπογράμμισε: "Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι το τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης από την πλευρά της Ευρώπης που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βοήθησε την Ευρώπη σε αυτό, εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους στα hotspots. Επισκέφθηκα τη Μόρια, είδα το δράμα τους, διαπίστωσα πόσο τεράστιος ήταν ο κίνδυνος βιασμών γυναικών και ανήλικων παιδιών. Είχα συγκεκριμένες καταγγελίες από οργανώσεις. Ανέδειξα το θέμα στη Βουλή, στις συνόδους των Ευρωσοσιαλιστών. Δεν ίδρωσε κανένα αυτί και ήταν βέβαιο ότι θα φτάσουμε εδώ. Δυστυχώς ο αρμόδιος Υπουργός είχε επισκεφθεί τη Μόρια και είπε ότι ήταν ευχαριστημένος από αυτά που είδε. Το προσφυγικό είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό και η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Δεν μπορούμε να απαλλάσσουμε την Ευρώπη από την ευθύνη της. Αν δεν μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα δεν θα το λύσουμε. Είχαμε μιλήσει όταν στα νησιά είχαμε 20.000 εγκλωβισμένος και φτάσαμε τις 30.000. Η αποσυμφόρηση των νησιών πρέπει να γίνει άμεσα και οι διαδικασία ασύλου πιο γρήγορη. Οι τελευταίοι που έφτασαν στα νησιά θα περάσουν από συνεντεύξεις σε ενάμιση χρόνο. Να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και για τους κατοίκους, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια.
Πρόγραμμα αποσυμφόρησης, προσωπικό, γρήγορες διαδικασίες στην πρώτη φάση, φύλαξη συνόρων. Η Frontex να μην είναι διακοσμητική. Αν υπάρχει πολιτική βούληση θα υπάρξει και λύση. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Χτυπάμε το καμπανάκι εδώ και καιρό να μην ασχολούμαστε μόνο όταν υπάρχουν τραγικά γεγονότα. Μιλάνε στην κυβέρνηση για πρόβλημα μεταναστευτικό, αλλά απαλλάσσουν την Ευρώπη από τις ευθύνες για το προσφυγικό. Για το μεταναστευτικό υπάρχουν νόμοι από το 2011 καλά επεξεργασμένοι, αν υπάρξει βούληση μπορεί να λυθεί το πρόβλημα".
Σχολιάζοντας το Πράσινο Συμβόλαιο για την Ανάπτυξη είπε: "Το πρώτο που χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης (Πράσινο Συμβόλαιο για την Ανάπτυξη), ένα σχέδιο Ελληνικής ιδιοκτησίας και εφαρμογής. Με έμφαση στις επενδύσεις, στις μεταρρυθμίσεις, στην ποιοτική απασχόληση, την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου:
•η οριστική εξάλειψη των φαινομένων που οδήγησαν στην κρίση. Αποκομματικοποίηση του κράτους, αξιολόγηση και διαφάνεια, όχι στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, στον λαϊκισμό της σπατάλης. Κράτος στρατηγείο και βάρος στην αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού.
•η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ,ώστε να αξιοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη να συνδέεται με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας
•ο πράσινος χαρακτήρας, η βιωσιμότητα στην ανάπτυξη με τολμηρές αλλαγές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα υπάρξουν κοσμογονικές αλλαγές για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Θα μεγαλώσει η τουριστική περίοδος λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Θα υπάρξουν και αρνητικά. Προβλήματα στην παραγωγή, στον πρωτογενή τομέα, στην πολιτική προστασία. Θα μπορέσουμε να κάνουμε θαύματα με νέες καλλιέργειες, με βιολογικά προϊόντα με έμφαση της εξωστρέφεια με προστασία στους αγρότες. Θα πρέπει να συμμορφωθούμε με την Ευρώπη σε σχέση με τους ρύπους, δηλαδή, να κοιτάξουμε τη μεταλιγνιτική εποχή.
•η σύνδεση της ανάπτυξης με την μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή. Μόνο εάν πεισθούν όλοι στην κοινωνία ότι θα έχουν όφελος για την ανάπτυξη, θα συστρατευθούν για την επιτυχία της προσπάθειας".
Αναφορικά με τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων: "Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ανέλαβε δυσβάσταχτες δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Οι δεσμεύσεις είναι εδώ καλά κρατούν. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τη συζήτηση για να τις αλλάξει. Πρωτογενή πλεονάσματα; Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές και αφήνει στην κ. Λαγκάρντ να διαπραγματευτεί να αλλάξουν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν δεν κατέβει από το 3,5% στο 2% τότε θα μένουμε στα ποσοστά αναιμικής ανάπτυξης που δεν θα μας βγάζουν από την κρίση. Δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν όλος ο δημόσιος πλούτος είναι υποθηκευμένος στους δανειστές. Πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του υπερταμείου, να γίνει αξιοποίηση του πλούτου και όχι εκποίηση. Μόνο έτσι θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε να αφήσουμε πίσω τις δεσμεύσεις. Εμείς φιλοδοξούμε να γίνουμε η πολιτική δύναμη του Braingain. Αλλιώς θα είμαστε εδώ να βλέπουμε και στο μέλλον τα παιδιά να φεύγουν. Το κόμμα που εκπροσωπώ έχει κάνει τις πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα και αυτό θα υπηρετήσουμε για να επιστρέψουν τα παιδιά στον τόπο μας. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την κρίση. Να δώσουμε στις ελληνικές επενδύσεις, να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις και ένα νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Χρειαζόμαστε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και αυτό που κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη".
Σχετικά με τα εργασιακά: "Στηρίζουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Δοκιμάστηκε αυτό. Υπάρχει συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μπορούν να βρουν τα όρια της ανάπτυξης. Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο να γίνεται κυρίαρχος ο Υπουργός και να καθορίζει τις εξελίξεις στην αγορά δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Για παράδειγμα ο Υπουργός μπορεί να εξαιρεί μία επιχείρηση αν έχει πρόβλημα.
Αυτό σημαίνει ότι αναβιώνουν οι πελατειακές σχέσεις και όποιος έχει καλές σχέσεις με τον Υπουργό θα λύνει τα ζητήματά του. Αυτό σημαίνει ότι θα αδικούνται οι επιχειρήσεις που τηρούν τις συμβάσεις και θα είναι εντελώς αβοήθητοι οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα κέρδη της ανάπτυξης για να είναι και κίνητρο παραγωγικό. Ήμασταν έντονοι στην αντίδρασή μας. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση δεν μπορούν να δοκιμάζονται με παλαιότερες αντιλήψεις. Υπάρχουν άλλες χώρες που δοκιμάζουν τις δυνατότητες να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα κέρδη των επιχειρήσεων. Στηρίζουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.
Επεσήμανε ακόμη ότι "είναι γνωστό ότι με μεγάλη ευκολία και χωρίς αρχές, ο κ. Τσίπρας αλλάζει προσωπεία, για να οικειοποιηθεί πολιτικές, που δεν του ανήκουν. Ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει και όσο απομακρύνεται ο χρόνος που ήταν στην εξουσία τόσο θα ξεφουσκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.
Το πραγματικό πρόσωπό του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην πρόσφατη διακυβέρνησή του. Λαϊκισμός, διχασμός, ιδεοληψίες κατά των επενδύσεων, εξόντωση της μεσαίας τάξης, ανοιχτή συνεργασία με την ακροδεξιά. Πάντα βέβαια πρόθυμος στα κελεύσματα των ακραία συντηρητικών της Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Η διακήρυξη που είδαμε είναι βήματα προς τα πίσω ολοταχώς.
Ας το πάρουν απόφαση…. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη, οι διαχρονικές παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ, εκφράζονται σήμερα από τις σύγχρονες, ριζοσπαστικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής".
Μιλώντας για την ψήφος αποδήμων τόνισε πως λέμε μεγάλο ναι στην ψήφο των αποδήμων: "Καταθέσαμε την πρόταση μας δημόσια διότι θέλουμε να συμβάλουμε για να βρεθεί λύση. Για να ψηφιστεί αυτός ο νόμος χρειάζονται 200 βουλευτές, δηλαδή, τρία κόμματα. Η πρότασή μας λέει να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Το δεύτερο θα πρέπει να συνυπολογίζεται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι κοροϊδία αυτό που λέει ο Σύριζα να μην συνυπολογίζεται. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να εκπροσωπούνται από τη δική τους κοινότητα. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε το πώς. Τρία πράγματα είναι και μπορούμε να τα συμφωνήσουμε. Εμείς λέμε ένα μεγάλο ναι για την ψήφο και τα παπαγαλάκια του Μαξίμου λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής λέει όχι όπως διαστρέβλωσαν τις θέσεις μας για το άσυλο. Εμείς δώσαμε μάχη για να διορθώσουμε το νόμο που εμείς φέραμε. Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Μητσοτάκη έλεγε να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας. Δεν είμαι λοιπόν αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συνεννόηση και τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης δεν είναι θετικά" είπε η κυρία Γεννηματά ενώ σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι θΘέλουμε συνεννόηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Όσον αφορά στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δημόσια έχουμε πει ότι πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη πλευρά. Δεν έχει δεσμευτεί και ανταποκριθεί ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Το έχω κουβεντιάσει, απάντηση δεν έχω πάρει.
Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής τα είδαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου υπάρχουν δημοτικά συμβούλια μειοψηφίας και ήρθε η ΝΔ τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι να την φέρει πάνω από το τραπέζι. Για το θέμα του εκλογικού νόμου έχουμε δημόσια τοποθετηθεί. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μικρότερο, δικαιότερο μπόνους. Αν έχουμε εκλογικό σύστημα που οδηγεί σε πόλωση και διχασμό, σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο να έχουμε κυβερνήσεις προγραμματικών συμφωνιών όπως κάνουν σε όλη την Ευρώπη. Δεν είμαι αισιόδοξη για όλα αυτά , αλλά θα επιμείνω".
Για τα ποσοστά επιρροής του ΚΙΝΑΛ στους νέους σημείωσε: "Πράγματι είναι χαμηλά τα ποσοστά μας επιρροής στη νέα γενιά, αλλά τετραπλασιάσαμε τα ποσοστά μας τα τελευταία τρία χρόνια. Ξεκινήσαμε από το 1% και πάμε στο 5%. Έχουμε σταθερή κατεύθυνση μπορεί τα βήματά μας να είναι αργά, αλλά ξέρουμε πού πάμε".