"Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας κινείται θετικά" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για τον στόχο του πλεονάσματος και πώς θα αξιοποιηθεί στο τέλος του χρόνου, απάντησε ότι "προχωράμε βήμα- βήμα, εξετάζουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ανάλογα πράττουμε. Αυτό κάναμε με τις 120 δόσεις, με τον ΕΝΦΙΑ, με το επίδομα θέρμανσης και με τα κόκκινα δάνεια. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον αν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Αν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, θα διανεμηθεί στην κοινωνία κατά τρόπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός".

Για την πορεία της οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "κινείται σωστά. Επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ριζική αλλαγή στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Θαύματα δεν γίνονται, ούτε μαγικές λύσεις υπάρχουν. Σίγουρα βήμα- βήμα βελτιώνουμε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία".

Σχετικά με τις επενδύσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι γεμάτο κινδύνους, αλλά έχουν συνεκτιμηθεί" και πρόσθεσε ότι "η οικονομία θα τρέξει υψηλότερα το 2020 από το 2019. Απαραίτητο συστατικό αυτού είναι οι επενδύσεις. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και συνεκτική οικονομική πολιτική που να εδράζεται σε τρεις πυλώνες: δημοσιονομική πολιτική, μείωση φόρων συνεπώς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και τα εμπόδια και ενίσχυση της ρευστότητας ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να έχουν ρευστό. Αυτό θα γίνει με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τη σταδιακή πιστωτική επέκταση εξυγιαίνοντας τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών".

Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι "το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020. Και αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει και αφορά στον νέο προσδιορισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020 να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που πληρώνουν πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία".

Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Σταϊκούρας είπε "ότι για να διεκδικήσεις χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να θέσεις τις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι α) να υπάρξουν υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, β) το κόστος δανεισμού να είναι χαμηλότερο από τις ασκήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, γ) να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και αυτό θα γίνει και λόγω της αποπληρωμής των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ και δ) αξιοποίηση ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς. Αυτά δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ας σταματήσει η αντιπολίτευση να επικαλείται ότι έστρωσε το χαλί για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων".

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: "το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω πού είναι ο περιβόητος λογαριασμός που επικαλείτο ο κ. Τσίπρας. Δεν υφίσταται τέτοιος λογαριασμός".

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι "πριν αναλάβουμε οι θεσμοί έβρισκαν δημοσιονομικό κενό και.... Σήμερα οι θεσμοί δεν βρίσκουν δημοσιονομικό κενό... ".

Σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι "λάθη έγιναν στο παρελθόν και από την Πολιτεία και από τις τράπεζες. Το κρίσιμο θέμα είναι η πιστωτική επέκταση. Κρίσιμο είναι επίσης να βοηθηθούν οι τράπεζες. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει επιφέρει αύξηση των καταθέσεων, ενώ δανείζονται και με χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει επίδραση και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έγινε η άρση των capital controls και τώρα τι κάνουμε; Στόχος είναι να μειώσουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο συστημικό σχήμα, το ύψος των κόκκινων δανείων. Είναι το περιβόητο σχέδιο Ηρακλής. Στόχος μας είναι έπειτα από μια διετία το τραπεζικό σύστημα να έχει ύψος κόκκινων δανείων μονοψήφιο".

Σχετικά με τις τραπεζικές χρεώσεις ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "προσδοκούμε θετικό αποτέλεσμα".

Ακούστε το ηχητικό:

 
Top