Αποζημίωση τουλάχιστον 500.000 ευρώ για ηθική βλάβη διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την ανάθεση του C4i.

Λίγες ημέρες πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη που διενεργεί την κύρια ανάκριση για την ανάθεση του έργου στην αμερικανική SAIC προκειμένου να διερευνήσει το κοινοβούλιο αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, η πλευρά του Δημοσίου κατέθεσε στις 31 Οκτωβρίου παράσταση πολιτικής αγωγής.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα , το ποσό αυτό διεκδικείται στην παρούσα φάση με επιφύλαξη καθώς μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω κατά τη δικαστική διαδικασία εφόσον η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.

Ούτε διαφθορά, ούτε δωροδοκία κατά την εφαρμογή της σύμβασης.

Την ίδια ώρα στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται το σκέλος που αφορά τη λειτουργία του συστήματος , έγινε μία αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των εκπροσώπων της εταιρείας SAIC, Θέμις Σοφός, υποστήριξε ότι η πολιτική αγωγή πρέπει να αποβληθεί διότι οι αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποκατάσταση της υλικής ζημίας και για την ηθική βλάβη έχουν «κλείσει».

Κι αυτό γιατί το αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας εξέδωσε την από 2 Ιουλίου 2013 οριστική απόφαση (Case 16394/62 ICC) δυνάμει της οποίας έγινε δεκτή η αίτηση προσφυγής της S.A.I.C. για το ποσό των 39.818.595 Ευρώ και υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το ποσό αυτό νομιμοτόκως από την επίδοση της αποφάσεως. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, δεν απεδείχθη η διάπραξη αδικήματος από την S.A.I.C. κατά του Ελληνικού Δημοσίου και οι σχετικές αξιώσεις του πρέπει επίσης να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες.

Το αξιοσημείωτο βέβαια δεν είναι η απόφαση της διαιτησίας αλλά το ότι αυτή επικυρώθηκε από το Εφετείο Αθηνών και τον Άρειο Πάγο. Αποδοχή δηλαδή του ότι δεν υπήρχε ούτε πράξη δωροδοκίας ούτε διαφθοράς κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης για το C4I…

 
Top