Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Μάνη, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από έναν μετασχηματιστή σε κολόνα της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το flynews.gr στις 11 το βράδυ καίγονταν σπίτια στην περιοχή Αρέα , ενώ κινδύνευε το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα και το νεκροταφείο του Κότρωνα. Στο σημείο επιχειρεί μόνο ένα Πυροσβεστικό όχημα. Λόγω των συνεχών αλλαγών του ανέμου, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Χιμάρρα και κατευθύνεται προς Αρεόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των Πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει φτάσει στις περιοχές Παρασυρός, Σκουτάρι και Φλομοχώρι. Στον Παρασυρό μάλιστα κινδυνεύουν σπίτια. Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας βρίσκεται στο σημείο και σε δηλώσεις της στον FLY τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη,οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, δυστυχώς όμως πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το έργο τους δύσκολο.
Η φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου είχε τεθεί υπό έλεγχο και αποσύρθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μένοντας μόνο μια μικρή δύναμη ως επιφυλακή, η φωτιά δυστυχώς αναζωπυρώθηκε με αποτέλεσμα από το μεσημέρι της Κυριακής να έχει κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις, και αγροκτήματα. Η πύρινη λαίλαπα μάλιστα έφτασε και έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας και προκάλεσε μεγάλες φθορές.
Ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας. Το Λιμεναρχείο έχει στείλει και ετοιμάσει πλωτά, στη περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, διότι οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.
Το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.
Οι κάτοικοι τρομαγμένοι έχουν καταφύγει στις παραλίες.
Στην περιοχή επιχειρούν 23 οχήματα, 60 πυροσβέστες και 54 πεζοπόρα τμήματα ενώ νωρίτερα μετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και δύο αεροσκάφη PZL.
Παράλληλα στην περιοχή του Παρασύρου καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων και θα καταφθάσει μια ομάδα από την Θεσσαλονίκη.
Στην περιοχή βρίσκεται η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, ο δήμαρχος Αν Μάνης Π.Ανδρεάκος, ο βουλευτής Θ. Δαβάκης, ο διοικητής του ΚΥ Αρεόπολης Αν. Μαριόλης και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της Λακωνίας. Νερά διανέμονται σε κατοίκους της περιοχής στο ΚΥ Αρεόπολης. Συχνές είναι οι διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα τουρίστες να εγκαταλείπουν τα καταλύματα τους.
ΠΗΓΗ: Flynews.gr
 
Top