H Ρωσία με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, διέκοψε ουσιαστικά τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ απελαύνοντας 755 Αμερικανούς διπλωμάτες, το σύνολο της αμερικανικής διπλωματικής δύναμης στη Ρωσία, πρεσβεία δηλαδή και προξενικές αρχές!

Με αποκλειστικές δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Β. Πούτιν δήλωσε μάλιστα ότι «Η αμερικανική πλευρά έκανε μια κίνηση η οποία, είναι σημαντικό να σημειωθεί, δεν είχε κανένα έρεισμα, ώστε να επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει παράνομους περιορισμούς, απόπειρες να επηρεάσει άλλα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας , οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία».

«Περιμένουμε για πολύ καιρό ότι κάτι ίσως αλλάξει προς το καλύτερο, ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει, αλλά φαίνεται πως δεν πρόκειται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Αποφάσισα ότι είναι καιρός να δείξουμε ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η μαζική απέλαση των διπλωματών (μόνοι οι φρουροί των πρασβείας και προξενείων έμειναν) αποτελού αντίποινα στην απόφαση του Μ.Ομπάμα να απελαθούν πολλοί Ρώσοι διπλωμάτες τον περασμένο Ιανουάριο «γιατί επενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ»!

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε προειδοποιήσει μιλώντας στο δίκτυο ABC, «Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την... επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.


Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο έδαφός της, προκειμένου ο αριθμός να ευθυγραμμιστεί με εκείνον του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός. «Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα φιλίας» προς τις ΗΠΑ και εύχεται οι δύο χώρες να συνεργάζονται.

newsnea.com
 
Top