Ρεπορτάζ : Ρομίνα Νικηφόρου
Η καθηγήτρια δημόσιας υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού μιλάει στο enikos.gr και απαντά σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την παρατεταμένη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους ολόκληρης της χώρας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους πολίτες όταν περνούν δίπλα από λόφους σκουπιδιών:
"Πέρα από τη έντονη δυσοσμία, στα σημεία όπου έχουν συσσωρευτεί σκουπίδια μαζεύονται έντομα, ζωύφια και τρωκτικά τα οποία μπορεί να μας τσιμπήσουν και να προκαλέσουν είτε κάποια δερματίτιδα είτε κάποια αλλεργία" λέει η κ. Κρεμαστινού.
Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και σκουπιδιών στους δρόμους τι πρόβλημα δημιουργεί;
"Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα σκουπίδια αποσυντίθενται πιο γρήγορα" επισημαίνει η κ. Κρεμαστινού. "Το αποτέλεσμα είναι τα φαινόμενα που εξηγήσαμε παραπάνω να είναι περισσότερα".
Πρέπει να κρατάμε συγκεκριμένα σκουπίδια στο σπίτι μας;
"Τα υπολείμματα των τροφών γιατί εκεί αναπτύσσονται μικρόβια" σημειώνει η κ. Κρεμαστινού. Προσθέτει επίσης ότι εάν οι πολίτες κρατούν αυτά τα σκουπίδια στο σπίτι μειώνεται και ο όγκος των απορριμμάτων που μαζεύονται στους δρόμους.
Πρέπει να αλλάξουμε κάποια από τις καθημερινές μας συνήθειες όπως για παράδειγμα την άσκηση στους δρόμους της πόλης;
"Περισσότερο λόγω της ζέστης και της δυσοσμίας. Τα μικρόβια μεταδίδονται με τα έντομα και τα ζωύφια, δεν "πετάνε" από τα σκουπίδια" εξηγεί η κ. Κρεμαστινού.
Τι συμβουλές δίνει στους πολίτες. Να φορούν, για παράδειγμα, μάσκες;
"Οι μάσκες είναι για τη δυσοσμία. Οι πολίτες πρέπει να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια. Τα υπολείμματα τροφών από τα υπόλοιπα. Παράλληλα να ξεπλένουν τα δοχεία και τις συσκευασίες από τα τρόφιμα γιατί εκεί αναπτύσσονται μικρόβια" τονίζει η Τζένη Κρεμαστινού στο enikos.gr.
 
Top