Δισεκατομμυριούχοι, μαυρισμένοι, λάτρεις του ωραίου φύλου και φανατικοί των μέσων κοινωνική δικτύωσης, οΤραμπ και ο Μπερλουσκόνι έχουν πολλές ομοιότητες...




Όσοι Ιταλοί παρακολουθούν τις εκλογές τις ΗΠΑ θεωρούνται εξοικειωμένοι. Ένας μαυρισμένος δισεκατομμυριούχος που δεν φοβάται να τραγουδά τα κατορθώματά του και υπόσχεται να κάνει και πάλι την χώρα του μεγάλη… Σας θυμίζει κάτι;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο σημερινός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, είναι ουσιαστικά μια αμερικανική εκδοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Τραμπ έχει περιγράψει τον Μπερλουσκόνι ως «καλό άνθρωπο» και οι πολιτικοί σχολιαστές έχουν εντοπίσει ομοιότητες μεταξύ των δύο ανδρών, τόσο όσον αφορά στο παρελθόν τους όσο και στις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Ο Μάικλ Ντέι, συγγραφέας του βιβλίου «Being Berlusconi», θεωρεί πως οι ομοιότητες μεταξύ των δύο μεγιστάνων είναι προφανείς. «Η χυδαιότητα, η μεγαλομανία, το hair style και φυσικά τα μετρητά. Οι ομοιότητες είναι πολλές» δήλωσε.

1. Και οι δύο έγιναν γνωστοί μέσω των επιχειρήσεών τους προτού κατακτήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από τις επιχειρήσεις του πατέρα του, ο φιλόδοξος Τραμπ άρχισε σύντομα να χτίζει ουρανοξύστες, ολοκληρώνοντας το 72 ορόφων Trump World Tower το 2001. Σήμερα κατέχει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα στο Μανχάταν όπως επίσης και γήπεδα του γκολφ και θέρετρα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, μπορεί να μην το γνωρίζετε πως και ο Μπερλουσκόνι άρχισε την καριέρα του στον τομέα των ακινήτων, χτίζοντας 4.000 διαμερίσματα κοντά στο Μιλάνο.

Δεν χρειάστηκε πολύ προτού οι δύο άντρες μεταπηδήσουν στη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο Μπερλουσκόνι χρησιμοποίησε τα κέρδη από τις επιχειρήσεις του για να δημιουργήσει το διαφημιστικό γραφείο του. Λίγα χρόνια αργότερα, μεταπήδησε στο τιμόνι μιας τεράστιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης, που περιλαμβάνει τρία εθνικά τηλεοπτικά κανάλια, ένα δίκτυο τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και επιχειρήσεις στο χώρο της εκτύπωσης.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, νιώθει πιο οικεία μπροστά από την κάμερα παρά στα παρασκήνια. Έγινε οικοδεσπότης του «The Apprentice» - κερδίζοντας δύο υποψηφιότητες βραβείων ΕΜΜΥ και έχει παίξει τον εαυτό του σε αρκετά φιλμ και τηλεοπτικές εκπομπές.

2. Δεν ντρέπονται να παραδεχτούν ότι τους αρέσουν οι όμορφες γυναίκες
Και οι δύο λατρεύουν τις όμορφες γυναίκες. Ο Τραμπ μάλιστα έχει πει στο παρελθόν πως κάθε μία από τις διαγωνιζόμενες στο «The Apprentice» φλέρταρε μαζί του, αν και όχι πολύ σεμνά προσθέτοντας: «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιμένει κανείς».

Έχει δηλώσει επίσης πως η επιτυχία των γυναικών στο σόου οφειλόταν σε «πολύ μεγάλο βαθμό στην εμφάνισή τους» ενώ συνεπαρμένος τόνισε πως «δεν έχει σημασία τι γράφουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο έχεις έναν νεανικό, όμορφο κ…».

Αυτά τα σχόλια όμως δεν συγκρίνονται με τα sex parties «μπούνγκα-μπούνγκα» του Μπερλουσκόνι που τροφοδότησαν τα ιταλικά ταμπλόιντ για αρκετά χρόνια. Γλύτωσε την φυλακή όταν η εξωτική χορεύτρια Karima El-Mahroug αναίρεσε τους ισχυρισμούς της πως οι στρίπερς είχαν «τονώσει» τον πολιτικό.

Την ίδια ώρα, μπορεί η αρραβωνιαστικιά του να είναι μόλις 20 ετών, ωστόσο πολλές Ιταλίδες ακόμη τον «λατρεύουν».

Και όσο κι αν οι δυο πολιτικοί δηλώνουν ευθαρσώς πως λατρεύουν τις γυναίκες, και οι δύο έχουν δεχτεί κατηγορίες για σεξισμό.

3. Και οι δύο λατρεύουν το hair style και το… μαυρισμένο δέρμα|
Αμέτρητες στήλες έχουν γραφτεί για το χτένισμα του Τραμπ και κατά πόσον είναι πραγματικά τα μαλλιά του, αν και ο ίδιος έχει καταγγείλει όσους αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητά τους ως «ηττημένους».

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Μπερλουσκόνι. Ο πρώην πρωθυπουργόςέχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις μαλλιών – το 2004 και το 2005 – ενώ οι φωτογραφίες μαρτυρούν την χρήση μέικ απ για να καλυφθούν τα κενά μετά την πτώση των μαλλιών του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, φέρεται να βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν έπρεπε να φωτογραφηθεί με τον Μπερλουσκόνι να φορά μαντήλι λίγο μετά την επέμβαση ενώ ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς τον κατηγόρησε πως βάζει τον εαυτό του πάνω από σοβαρότερα προβλήματα όπως η εξωτερική βοήθεια.
Και οι δύο άντρες επίσης φαίνεται πως λατρεύουν τα σολάριουμ.

4. Δίνουν μεγάλες υποσχέσεις προκειμένου να κερδίσουν την εξουσία
Το σλόγκαν του Τραμπ «Κάντε την αμερική πάλι Μεγάλη» έχει τις ίδιες εθνικιστικές αποχρώσεις με το όνομα του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Forza Italia» που μεταφράζεται ως «Εμπρός Ιταλία». Ο Μπερλουσκόνι επίσης έχει χρησιμοποιήσει το τηλεοπτικό του δίκτυο για την εκστρατεία των προεκλογικών του διαφημίσεων ενώ η προσωπική περιουσία του Τραμπ τον βοήθησε στην εκστρατεία του για να γίνει υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Να σημειωθεί πως μία από τις βασικές υποσχέσεις του Μπερλουσκόνι ήταν να δημιουργήσει «ένα εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας» για τους Ιταλούς.

5. Και οι δύο λατρεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ηλικίας 69 και 79 ετών, οι δύο άντρες αποδεικνύουν πως οι δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν το μονοπώλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο λογαριασμός μου στο twitter είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να κάνω τους εχθρούς μου να πουν την αλήθεια» είναι κάτι που πραγματικά δήλωσε ο Τραμπ. Μάλιστα, λατρεύει να κάνει retweet τα σχόλια των υποστηρικτών του, να μιλά για την ελκυστικότητα των γυναικών, να αρνείται την κλιματική αλλαγή και να αυθαδιάζει ενάντια στους εχθρούς του.

Ο Μπερλουσκόνι, από την άλλη πλευρά, προτιμά τη δύναμη των φωτογραφιών από τις λέξεις και έγινε μέλος του Instagram πέρυσι, ανεβάζοντας μάλιστα 60 φωτογραφίες την πρώτη του ημέρα. Έχει ηρεμήσει από τότε αλλά έχει πάνω από 35.000 ακόλουθους ήδη.

Ο λογαριασμός του αποτελείται κυρίως από φωτογραφίες του σε πολιτικά γεγονότα ή τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αλλά όπως και κάθε χρήστης του Instagram, λατρεύει να ανεβάζει φωτογραφίες από το γεύμα του και φυσικά το αγαπημένο του κατοικίδιο, τον Ντουντού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ντουντού έχει αισθητή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με δική του σελίδα στο facebook και ένα μπλογκ αφιερωμένο στα αστεία του στην ιστοσελίδα του περιοδικού L'Espresso.



6. Είναι «κολλητοί» με τον Πούτιν
Η φιλία του Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν μετρά 14 χρόνια και μάλιστα επισκέπτονται ο ένας το σπίτι του άλλου ενώ κάνουν και αστεία στις συνεντεύξεις Τύπου. Είναι σχεδόν συγκινητικό να τις βλέπει κανείς.


Ο Μπερλουσκόνι έχει αποκαλέσει τον Πούτιν «καλό παιδί» και «δώρο Θεού για τους Ρώσους» ενώ ο Πούτιν έχει δηλώσει πως ο φίλος του έχει λάβει τόσες πολλές επικρίσεις για το σκάνδαλο του «μπούνγκα μπούνγκα» επειδή οι άλλοι τον «ζηλεύουν».

Ο Τραμπ από την άλλη δεν έχει εκφράσει τόσο έντονα τον θαυμασμό του για τον Ρώσο ηγέτη, αλλά έχει δηλώσει δύο φορές πως ελπίζει να «τα πάει καλά» με τον Πούτιν αν εκλεγεί, την ώρα που ο Πούτιν έχει περιγράψει τον Τραμπ ως «ταλαντούχο». Αν τα πράγματα πάνε όπως το σχεδιάζει ο Τραμπ, οι τρεις τους μπορούν να γίνουν «κολλητοί».
 
Top