Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς άρχισαν και τελείωσαν μέσα σε λίγη ώρα (μόλις 45 λεπτά), καθώς αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση.
Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, εξακολουθούν να...υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση.
"Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, παραμένει σημαντική διάσταση απόψεων", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση στο επόμενο Eurogroup, καθώς δεν υπάρχει κοινή βάση για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.
Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι οι απαιτήσεις των δανειστών είναι "παράλογες" και "δεν είναι έτοιμοι για διαπραγμάτευση".
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν:
1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ. Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει σαφής αναφορά για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές "η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις οι οποίες καλύπτουν τους στόχους των δανειστών. Δεν θα κάνουμε το σφάλμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρόικα να μπούμε σε εναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ύφεσης."
 
Top