Μπροστά από ένα κιόσκι εφημερίδων, ο 23χρονος Δημήτρης διαβάζει τα πρωτοσελίδα των εφημερίδων που πουλάει στους περαστικούς και το μόνο έχει να πει είναι: «Τα πράγματα είναι τραγικά».

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η μερίδα των Ελλήνων που ζητούν συμφωνία εδώ και τώρα, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύει η παρουσία της χώρας στο ευρώ. Αυτό είναι το συμπέρασμα του ρεπορτάζ που διεξήγαγε το Bloomberg στους δρόμους της Αθήνας. Ρώτησε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους για το πώς βλέπουν τις εξελίξεις.

Σημειώνει, δε, πως στο μεταξύ οι περισσότεροι έχουν σηκώσει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα κρύβουν κάτω από στρώματα, ενώ σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση (σε δείγμα 1000 ατόμων), η πλειοψηφία έδειξε δυσαρεστημένη με τις τακτικές της κυβέρνησης και το 77% ζήτησε από τον Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Ο 23χρονος Δημήτρης λέει από τη μεριά του: «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Ο Τσίπρας είπε το ένα και τώρα κάνει το άλλο».

Οι μετοχές πέφτουν, η ανησυχία μεγαλώνει

Στο μεταξύ, ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων έκλεισε την Κυριακή με μια ακόμη αποτυχία, σπρώχνοντας τα πράγματα ακόμη περισσότερα στα άκρα. Το Bloomberg σημειώνει πως, ήδη, οι ελληνικές μετοχές έχουν χτυπηθεί από την αβεβαιότητα και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα δείχνει μια μικρή μετατόπιση των ψηφοφόρων. Το πρόσφατο γκάλοπ της Marc δείχνει, μεν, τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή και σε απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, το κυβερνών κόμμα έχασε 1,4 μονάδες. Το πιο σημαντικό εύρημα, όμως, ήταν η άρνηση της πλειοψηφία των Ελλήνων να δεχθούν τις τακτικές της κυβέρνησης.

Έτσι, ενώ ο Τσίπρας παλεύει με τους δανειστές στο θέμα των συντάξεων, της φορολογίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία έτσι ώστε να αποτραπεί το χειρότερο.

Ψάχνοντας 10 ευρώ

Η 57χρονη Αλεξάνδρα Βερυκοκάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με χρυσαφικά, λέει στο Bloomberg: «Είμαι μπερδεμένη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμμένουν σε χαζά πράγματα. Η χώρα έχει προβλήματα, αλλά δεν γίνεται να ακούς κάθε μέρα: δεν θα πληρωθείς αύριο, θα πληρωθείς αύριο, δεν θα πληρώσουμε το δάνειο, θα πληρώσουμε το δάνειο. Πέντε φορά την ημέρα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να τρελαίνονται».

Έξω από το μαγαζί του ένα ηλικιωμένος λαχειοπώλης διαλαλεί την πραμάτεια και μιλάει ελπίδες για κέρδη με μόλις 10 ευρώ αντίτιμο. Ένας περαστικός, επίσης ηλικιωμένος, μουρμουρίζει: «Μακάρι να είχα 10 ευρώ». Λίγο μέτρα πιο πέρα, κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, μια ομάδα 50 ατόμων φωνάζουν εναντίον του καπιταλισμού, ενώ προηγουμένως τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη.

Η Γερμανία και οι τράπεζες

Με την ανησυχία για Grexit να αυξάνεται εντός της Ελλάδας (άλλο ένα εύρημα του γκάλοπ της Marc) και τη δεδηλωμένη πρόθεση των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ και την ΕΕ, οι απλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που βιώνει η Ελλάδα απέναντι στη Γερμανία.

Η κ. Βερυκοκάκη, λέει: «Χρωστάω πολλά χρήματα στην τράπεζα. Η τράπεζα μπορεί να μου κλείσει το μαγαζί αύριο, αλλά αν το κάνει δεν θα πάρει ούτε σεντ από εμένα. Το ίδιο συμβαίνει με τους Γερμανούς, εάν φύγουμε από το ευρώ».

Πηγή
 
Top