Φαίνεται τελικά πως είναι πολύ ταιριαστό να λέμε «Στην υγειά μας!» όταν πίνουμε ένα ποτό, καθώς αποδεικνύεται ότι... συγκεκριμένα αλκοολούχα πράγματι συμβάλλουν στην καλή υγεία και την προστασία από παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry καταδεικνύει ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό της μπύρας παρέχει σημαντικά οφέλη στον εγκέφαλο και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας και τη νοητικής κατάπτωσης.
Πολλές είναι οι αιτίες που οδηγούν στην εκφύλιση των κυττάρων του εγκεφάλου, όπως η συσσώρευση πρωτεϊνών Τ και ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί στο θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, από το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο ως την καρδιακή ανεπάρκεια και τις λοιμώξεις.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λαντσόου στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ένα φλαβονοειδές, η ξανθοχουμόλη (Xn), μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά ή ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας και της νοητικής κατάπτωσης. Η αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο λυκίσκο, τον καρπό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπύρας, έχει αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση και παράλληλα προλαμβάνει τις φλεγμονές.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές απομόνωσαν μόρια ξανθοχουμόλης και εξέτασαν την επίδρασή τους στα εγκεφαλικά κύτταρα πειραματόζωων. Αποδείχθηκε ότι τα μόρια εξουδετερώνουν τα βλαβερά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του οξυγόνου, προωθώντας παράλληλα την παραγωγή νευροπροστατευτικών μορίων.
«Η υψηλή συγκέντρωση ξανθοχουμόλης στη μπύρα συνδέεται πιθανότατα με την επιδημιολογική παρατήρηση της θετικής επίδρασης από τη συστηματική κατανάλωση μπύρας», εξηγεί ο Δρ Jiangou Fang από το Πανεπιστήμιο του Λαντσόου.
Πιείτε λοιπόν μια μπύρα –μία όμως!– και αφήστε την ξανθοχουμόλη να κάνει τη δουλειά της!
Πηγή