Δύτες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο θησαυρό χρυσών νομισμάτων που βρέθηκε ποτέ στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ – περίπου 2.000 κομμάτια που χρονολογούνται περισσότερο από 1.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχαιολογικής Αρχής της χώρας, την περασμένη Τρίτη.


«Ο μεγαλύτερος θησαυρός των χρυσών νομισμάτων που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο βυθό της θάλασσας στο αρχαίο λιμάνι, στην Καισάρεια,» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.


Ήταν καθαρά τυχαίο ότι τα μέλη ενός καταδυτικού κλαμπ στο λιμάνι της Ρωμαϊκής εποχής βρήκαν τα νομίσματα, τα οποία η εν λόγω αρχή δήλωσε πως ζυγίζουν εννέα κιλά, αλλά παράλληλα τα περιέγραψε ως «ανεκτίμητα».


«Στην αρχή νόμιζαν ότι είχαν εντοπίσει ένα ψεύτικο νόμισμα από ένα παιχνίδι και μόνο μετά κατάλαβαν ότι το νόμισμα ήταν πραγματικό, καθώς άρχισαν να μαζεύουν πολλά τέτοια και γρήγορα επέστρεψαν στην ακτή, προκειμένου να ενημερώσουν τον διευθυντή του συλλόγου κατάδυσης για τα ευρήματά τους», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.


Εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν στο σημείο της ανεύρεσης αποκάλυψαν «σχεδόν 2.000 χρυσά νομίσματα διαφορετικής ονομαστικής αξίας» που κυκλοφόρησε το Χαλιφάτο των Φατιμιδών, το οποίο κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από 909 μέχρι το 1.171 μ.Χ..


Ο Kobi Sharvit, διευθυντής της μονάδας θαλάσσιας αρχαιολογίας της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με την ελπίδα να ρίξουν περισσότερο φως στην προέλευση του θησαυρού.


«Πιθανολογούμε ότι υπάρχει ένα ναυάγιο εκεί από σκάφος της εποχής, το οποίο είχε σαλπάρει προς την κεντρική κυβέρνηση στην Αίγυπτο με τους φόρους που είχαν συλλεχθεί,» δήλωσε ο Sharvit.


«Ίσως, ακόμα, ο θησαυρός των νομισμάτων είχε σκοπό να πληρώσει τους μισθούς της στρατιωτικής φρουράς των Φατιμιδών που προστάτευαν την Καισάρεια.»


«Μια άλλη θεωρία μπορεί να είναι ότι ο θησαυρός ήταν τα χρήματα που άνηκαν σε ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που δραστηριοποιούνταν στις παράκτιες πόλεις και το λιμάνι στη Μεσόγειο όπου και βυθίστηκε», είπε τέλος ο Sharvit.


Η Iσραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων αρνήθηκε να κοστολογήσει σε μετρητά τα νομίσματα, που, ανέφερε, πως είχαν εκτεθεί ως αποτέλεσμα των χειμερινών καταιγίδων.


Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι δεν δόθηκε κανενός είδους αμοιβή στους δύτες για την ανεύρεση των νομισμάτων.




Guardian

 
Top