Οι ιταλικές λιμενικές αρχές εντόπισαν φορτίο κοκαΐνης αξίας 164 εκατ. δολαρίων κρυμμένο σε ένα εμπορικό πλοίο ιδιοκτησίας της εταιρείας Laskaridis Shipping, στη Βενετία.

Δημοσίευμα του TradeWinds που αποκαλύπτει και την είδηση, δείχνει πλάνα από ελικόπτερο την ώρα που πλοία του τελωνείου περιβάλλουν το ελληνόκτητο πλοίο Atlas.

Στο πλοίο με σημαία Λιβερίας εστάλησαν στη συνέχεια δύτες για να το επιθεωρήσουν. Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών τυλιγμένων σε μαύρο πλαστικό.

Η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία αναφέρει ότι η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς αερισμού. Συνολικά βρέθηκαν 570 δέματα, βάρους 850 κιλών.

Το σκάφος υποβλήθηκε σε περαιτέρω έλεγχο χθες, Πέμπτη.

Κανένας από τους ναυτικούς στο πλοίο δεν έχει συλληφθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο στη Βενετία το πρωί της Παρασκευής. Είχε αναχωρήσει από το Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου.

Τα εμπορικά πλοία είναι συνήθως στόχος λαθρεμπορίου ναρκωτικών, αλλά και άλλα πλοία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τα καρτέλ εν αγνοία πλοιοκτητών και ναυτικών.

Τον περασμένο μήνα, η Europol δήλωσε ότι περισσότεροι από 200 τόνοι κοκαΐνης έχουν μεταφερθεί μέσω των δύο πιο πολυσύχναστων λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εγκληματικές συμμορίες, που εξασφάλισαν μοναδικούς κωδικούς εμπορευματοκιβωτίων από πληροφοριοδότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τακτική ολοένα και αυξάνεται από το 2018.

Τα καρτέλ ναρκωτικών πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διεφθαρμένους εμπλεκόμενους για να παραδώσουν τα μοναδικά στοιχεία ενός κοντέινερ που εκχωρείται μόλις γίνει η πληρωμή για τη μεταφορά.


Η πρακτική είναι γνωστή ως «PIN code fraud».

Οι ιταλικές αρχές διερευνούν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο το φορτίο που εντόπισαν στη Βενετία να σχετίζεται με άλλο φορτίο κοκαΐνης που εντοπίστηκε πριν από δύο ημέρες ανοιχτά της Σικελίας.

Το φορτίο που εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα ήταν δύο τόνοι κοκαΐνης σε δέματα τα οποία μοιάζουν πολύ με εκείνα που φορτηγό πλοίο Altas στη Βενετία.


Η εταιρεία Laskaridis Shipping ανέφερε τα εξής:


«Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου - περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες.

Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023.

Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας.

Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά».
 
Top