Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Κλερ Ντάλι κατηγόρησε την ΕΕ ότι «πυροβολεί τον εαυτό της στα πόδια» επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ένα εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας θα οδηγήσει σε «καταστροφικό πληθωρισμό, εκρηκτικό κόστος ενέργειας και ιστορική πτώση του βιοτικού επιπέδου» και όλα αυτά ενώ «η Ρωσία παραμένει απτόητη». 

Απευθυνόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο η Ντάλι καταδίκασε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής από το μπλοκ ως αναποτελεσματικές κατά του Κρεμλίνου και ενδεχομένως «καταστροφικές» για τους Ευρωπαίους.

«Πώς η μη πώληση βουτύρου Kerrygold στη Ρωσία θα σώσει ζωές από την Ουκρανία; Πώς θα σταματήσει ο πόλεμος η αγορά ακάθαρτου αμερικανικού αερίου;» αναφώνησε, αναφερόμενη στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προσφέρεται στους Ευρωπαίους αγοραστές από την Ουάσιγκτον, αν και με υψηλότερο κόστος από το προϊόν της Ρωσίας.

«Δεν θα το κάνουν, φυσικά, γιατί πουθενά οι κυρώσεις δεν κατόρθωσαν ποτέ να τερματίσουν μια στρατιωτική επίθεση ή να επιτύχουν την αλλαγή καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που έκαναν είναι να εξαπολύσουν οικονομική καταστροφή… που πληρώνουν όλο και περισσότερο οι πολίτες της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας μαζικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, πληθωρισμό και καταστροφική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Μιλάμε για πυροβολισμό στο πόδι».

Ενώ η Κομισιόν σχεδιάζει να μηδενίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2030, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών θέλει το μπλοκ να προχωρήσει παραπέρα και ψήφισαν με 513-22 υπέρ του ψηφίσματος σήμερα, που ζητά συνολικό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.


Αν και δεν ήταν δεσμευτικό, το ψήφισμα εγκρίθηκε ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη είπαν στους πολίτες τους να προετοιμαστούν για ενεργειακό δελτίο και απότομες αυξήσεις στο κόστος ζωής και αφού ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,5% τον περασμένο μήνα .

Στην πατρίδα της Ντάλι, την Ιρλανδία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 14% τον Μάρτιο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους Ιρλανδούς πολίτες να κάνουν… γρηγορότερα ντους και να οδηγούν λιγότερο, για να αντισταθμίσουν το σπειροειδές ενεργειακό κόστος!

Η Ντάλι, γνωστή αγωνίστρια κατά του πολέμου, έχει καταδικάσει δημόσια τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίθεση στην Ουκρανία και καταδίκασε και την πολιτική της ΕΕ να εξοπλίζει το Κίεβο.

«Η ΕΕ, αντί να προωθεί την ειρήνη και να ενεργεί προς το συμφέρον του λαού της Ευρώπης, των Ουκρανών, των πολιτών της ΕΕ και ναι, των Ρώσων πολιτών, έχει γίνει εργαλείο του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος», είπε.

«Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διπλωματικό μας ρόλο για την προώθηση της ειρήνης», κατέληξε. «Οτιδήποτε άλλο μας κάνει συνένοχους».

 
Top