Του Παναγιώτη Στάθη

Ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους διατάσσει το Συμβούλιο Επικρατείας να αφεθεί αμέσως ο Τούρκος πιλότος Ozkaywakci Suleyman, ο οποίος ήταν ο πρώτος στον οποίο είχε χορηγηθεί άσυλο στα τέλη του χρόνου από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή, το οποίο με ένδικα μέσα μπλόκαρε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

Η απόφαση κατ ουσίαν δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου, αλλά επίσης δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει σε άλλη χώρα. Όμως του δίνει τη δυνατότητα, μέχρι την έκδοση οριστική απόφασης επί της κύριας προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας που θα συζητηθεί στις 4 Μαΐου, να βγει ελεύθερος από το αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού χωριού και να ζήσει σε δικό του σπίτι.

Τα μέτρα προστασίας τα οποία διατάσσει το δικαστήριο αφορούν από απόρρητη διεύθυνση κατοικίας μέχρι καθημερινή παρουσία στο ΑΤ της περιοχής του ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και προστασία του αλλά "σε καμία περίπτωση, όπως λέει το δικαστήριο, δεν μπορεί να ισοδυναμούν, κατ ουσίαν με κράτησή του".

Δεν θα διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία

Η απόφαση του τμήματος αναστολών σε σχηματισμό Ολομέλειας με πρόεδρο, τον κ. Νικ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον κ. Δημ. Κυριλόπουλο, απαντά επί της ουσίας και στο βασικό ζήτημα και προβληματισμό που προκαλεί η υπόθεση των 8, τις σχέσεις δηλαδή με την Τουρκία: "...αβασίμως, αναφέρει το δικαστήριο, προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης".

Κι αυτό γιατί "η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων".

Δεν είναι μη φιλική ενέργεια

Οι δικαστές αναλύουν και τους λόγους για τους οποίους, η χορήγηση ασύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί μη φιλική ενέργεια προς μια τρίτη χώρα, αφού επισημαίνουν ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν "δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους". Επικαλείται μάλιστα η απόφαση απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου "τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα". Άλλωστε οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί, είχαν εμφανιστεί τόσο στις τοποθετήσεις των ιδίων ενώπιον των αρχών όσο και στην αρθρογραφία υπέρ της χορήγησης ασύλου σε αυτούς (κυρίως από τον συγγραφέα Απ. Δοξιάδη ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας στο ΣτΕ) ακριβώς έτσι, δηλαδή "ως ικέτες".

Τι σημαίνει

Τι αποφάσισε το δικαστήριο:

- " διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα,
-να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση
-και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του".

Όμως οι δικαστές θεωρούν ως επιβεβλημένη υποχρέωση του δημοσίου να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού αλλά τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να ισοδυναμούν κατ ουσίαν με κράτηση.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Πρόκριμα για όλους

Η σημερινή απόφαση, αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ αξιωματικούς για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία του είχε δοθεί άσυλο. Όμως ουσιαστικά σε βάθος χρόνου αφορά και άλλους επτά για τους οποίους οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, ότι μετά την απόφαση αυτή ο εν λόγω αξιωματικός θα πρέπει σύντομα να διαμένει σε ασφαλή μη γνωστό χώρο, ενώ έτσι κι αλλιώς και οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι στο τέλος, περίπου Μαΐου, καθώς τότε τελειώνει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης.

Κρίσιμη και για τους υπόλοιπους αξιωματικούς θεωρείται η σημείωση των δικαστών ότι ότι δεν είναι δυνατή για το συγκεκριμένο Τούρκο αξιωματικό "η επιβολή του στερητικού της ελευθερίας μέτρου της κρατήσεως (του περιορισμού του σε ειδικό χώρο) ή της παρατάσεως της ήδη επιβληθείσης σε αυτόν κρατήσεως, η οποία επιτρέπεται να επιβληθεί υπό προϋποθέσεις μόνο σε εκείνους οι οποίοι δεν έχουν εισέτι αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας".

Πηγή



 
Top