Στις 31/10/2017 o capital δημοσίευσε το εξής άρθρο.

«Την ετήσια ανανέωση της σύμβασης της S&P για την αμοιβή που θα λάβει για τις υπηρεσίες αξιολόγησης της χώρας αλλά και επιπλέον αμοιβή αν συνδράμει σε έκδοση ομολόγων ενέκρινε το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικά, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη εγκρίθηκε η καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο ποσού 42.500 ευρώ πληρωτέο στον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας Standard & Poor’s ως βασική αμοιβή για την ανανέωση παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 01-11-2017 έως 31-10-2018. Επιπλέον, ορίζεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων θα καταβάλλεται σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων.


Νέα σύμβαση με S&P για την αξιολόγηση της χώρας

Ήδη, σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο έχει αναλάβει η Rothschild. Μεταξύ των υπηρεσιών ήταν και προετοιμασία για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τον περασμένο Ιούλιο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Rothschild μαζί με την Lazard, που είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομικής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια. Η Lazard μπήκε στα ελληνικά "πράγματα" πριν τουλάχιστον δύο δεκαετίες αναλαμβάνοντας σταδιακά δουλειές του Δημοσίου. Η Rothschild υπήρξε σύµβουλος τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ήταν από τους βασικούς συμβούλους στο PSI, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012. Παράλληλα, η Rothschild υπήρξε σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στο Eurogroup του Μαϊου του 2016.»

Όπως βλέπουμε η Ελλάδα συνεχώς βρίσκεται σε… ‘ ξένες δαγκάνες’. Όσο για τον ΟΔΔΗΧ και τα golden boys του, σας θυμίζουμε πως το Μάρτιο είχε ξεσπάσει σάλος με κυβερνητική ρύθμιση με την οποία «διπλασιάζονται οι αποδοχές στελεχών του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) στη σκιά ανάλογων υποθέσεων σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ» (SKAI).

Όπως έγραφε το documentο στις 8/3/2017 «Για τους εν λόγω υπαλλήλους εφαρμόζεται εφεξής το ανώτατο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέρχεται σε 8.315 ευρώ μηνιαίως (αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές του προέδρου του Αρείου Πάγου).

Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται ο καθορισμός στην πολιτική αποδοχών του προσωπικού του ΟΔΔΗΧ ώστε αυτή να συναρτάται με αντίστοιχες αποδοχές στελεχών ιδίων προσόντων στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό τομέα.»

Κι αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι γίνεται στα παραθέτουμε άρθρο του newspost (9/03/2017) σύμφωνα με το οποίο υπήρξε αύξηση 1.346 ευρώ στον μισθό διευθύντριας του υπουργείου του Μουζάλα.

«Με το… παραπάνω πληρώνουν κάποιοι υπουργοί μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους, με τα περιστατικά «χρυσοκάνθαρων» σε κυβέρνηση και φορείς του δημοσίου να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου οι υπάλληλοι του γραφείου του Γιάννη Μουζάλα πολλαπλασιάστηκαν αναδρομικά από 7 σε 24. Επίσης, δόθηκε αύξηση άνω… του 50% στη διευθύντρια υποδοχής, η οποία πλέον λαμβάνει 3.950 ευρώ από τα 2.604 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την θέση του διευθυντή Υποδοχής είχε οριστεί τον Ιούλιο του 2016 αμοιβή 2.604 ευρώ. Τότε η θέση ήταν ακόμα κενή και είχε αποτελέσει τη βασική αιτία διαμάχης ανάμεσα στον τότε αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη. Η διαμάχη κατέληξε τελικά στην απομάκρυνση του δεύτερου, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου του 2017 ο υπουργός υπέγραψε απόφαση αύξησης των αποδοχών της διευθύντριας Υποδοχής στα 3.950 ευρώ ενώ στο ποσό δεν υπολογίζεται το ύψος της οικογενειακής παροχής.

Την ίδια στιγμή, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι πριν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής λάβει την απόφαση να αυξήσει τις απολαβές της διευθύντριας Υποδοχής, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου στις 20/1/17, την οποία προσυπέγραψε και ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στο γραφείο του «για κάλυψη εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών». Οι θέσεις στο γραφείο του κ. Μουζάλα είχαν οριστεί στις 5/11/16 όταν συστάθηκε ξεχωριστό υπουργείο και προβλεπόταν σε αυτό να απασχολούνται 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί σύμβουλοι με κόστος 36.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 (λιγότερο από δύο μήνες).

Ωστόσο ένα μήνα αργότερα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε να αυξηθούν οι θέσεις κάτι που σημαίνει αύξηση του κόστους κατά 43.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 και κατά 256.000 ευρώ για το έτος 2017.

Το αίτημα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θέσεις ειδικών συμβούλων κατά 5 άτομα και των μετακλητών κατά 2 άτομα. Προστίθενται επίσης 10 αποσπασμένοι από άλλες θέσεις του Δημοσίου. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η αύξηση ισχύει αναδρομικά από 5/11/2016 χωρίς να απαντάται το ερώτημα εάν κάποιοι υπάλληλοι εργάζονταν ως τότε αμισθί ή κάποιοι θα πληρωθούν για διάστημα που δεν εργάζονταν.


Η απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει λόγο για κατασκευή ψευδών ειδήσεων, με στόχο την ελλιπή και παραπλανητική ενημέρωση των πολιτών».

Σχετικά με την αύξηση του μισθού της διευθύντριας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, το υπουργείο διευκρινίζει ότι με κοινή υπουργική απόφαση (23/2/2017) διορθώνεται η εκ παραδρομής ταύτιση της θέσης του διευθυντή της αυτοτελούς υπηρεσίας με τη θέση του προϊσταμένου διεύθυνσης των υπόλοιπων υπηρεσιών. Επίσης, σημειώνει ότι ο νομοθέτης ήδη από το 2011 (νόμος 3907/2011) προέβλεψε τον καθορισμό των αποδοχών του προϊσταμένου της υπηρεσίας με κοινή υπουργική απόφαση, οι οποίες αντιστοιχούν με εκείνες του ειδικού γραμματέα.

Σχετικά με αναφορά στο ίδιο δημοσίευμα για αύξηση των θέσεων μετακλητών, ειδικών συμβούλων και αποσπασμένων υπαλλήλων στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνεται ότι «λόγω αυξημένων υποχρεώσεων» με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (04/11/2015) ο αριθμός συνεργατών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμορφώνεται ως εξής: οι μετακλητοί υπάλληλοι από τέσσερις αυξάνονται σε εννιά, οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από τρεις αυξάνονται σε πέντε και οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι από δέκα αυξάνονται σε 20.

«Με τη θέσπιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 4 Νοεμβρίου 2016 οι θέσεις που αρχικά εγκρίθηκαν για συνεργάτες του υπουργού ήταν λιγότερες από τον τελικό αριθμό συνεργατών που είχε ο ίδιος ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών», αναφέρεται.

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου 2017 και πάλι «λόγω αυξημένων υποχρεώσεων» ο αριθμός συνεργατών του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμορφώθηκε ως εξής: οι μετακλητοί υπάλληλοι από τέσσερις αυξήθηκαν σε έξι (έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις), οι ειδικοί σύμβουλοι από τρεις αυξήθηκαν σε οκτώ (κατειλημμένες είναι οι επτά θέσεις), ενώ οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι από δέκα αυξήθηκαν σε 20 (κατειλημμένες είναι οι οκτώ θέσεις).»

Τα Golden Boys ξανάρχονται. Βέβαια… ποτέ δεν έφυγαν…

Πηγή: voicenews.gr
 
Top