Ένας 21χρονος Κινέζος που συνελήφθη και ένας 54χρονος ομοεθνής του που αναζητείται βρίσκονται πίσω από ένα μεγάλο κύκλωμα παράνομης αλιείας ολοθουρίων στον Μαλιακό Κόλπο, με την τιμή κιλού να υπολογίζεται ότι ξεκινά από τα 1.100 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας το οργανωμένο κύκλωμα τα εξήγαγε κυρίως σε Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία, Βελγίο και Λουξεμβούργο σαν «φρέσκα καβούρια».
Από τις έρευνες της αστυνομίας εντοπίστηκαν δύο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των αλιευμάτων, σε οικίες – αποθήκες στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
87.126 αποξηραμένα αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους 557,33 κιλών.
23.355 αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους 817,43 κιλών.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.
Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι 15 εκατοστά.
 
Top