Τη συγκίνησή της για τον αιφνίδιο θάνατο του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου εκφράζει με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι ως τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ορίσθηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 78 ετών στη Θάσο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρός Προκόπιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Τσακουμάκας) εγεννήθη το 1939 στο Βουνό Χίου. Απεφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κορίνθου το 1958 και από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965. Υπηρέτησε επί δωδεκαετία ως ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας και επί τριετία ως Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου.

Την 25η Μαΐου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου θα ψαλεί την Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 12.00 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

 
Top