Καταστάσεις που κινούνται πέρα από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, εκτυλίσσονται στους χώρους ορισμένων εκ των εμπορικών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα.
Οι εργοδοσίες στην προσπάθειά τους να έχουν σε απόλυτο έλεγχο το προσωπικό τους, εκτός από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης , το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν και στη μέθοδο πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι παίζουν το ρόλο του πληροφοριοδότη.
Συνήθως, η συμφωνία κλείνεται με κάποια από τις εταιρείες διανομής και διακίνησης έντυπου υλικού . Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διάθεση από τις συγκεκριμένες εταιρείες διαφορετικών ατόμων, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται ως πελάτες στο κατάστημα και κάνοντας «αγορές» τσεκάρουν τον τρόπο και τον βαθμό εξυπηρέτησης, την ταχύτητα του εργαζόμενου .
Επίσης, προχωρούν εσκεμμένα σ τη φθορά προϊόντων, τα οποία λίγο νωρίτερα είχαν αγοράσει ή έδειξαν δήθεν ενδιαφέρον για να αγοράσουν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της επιχείρησης.
Η όλη διαδικασία γίνεται με τον κωδικό «mystering» και περιστατικά εντεταλμένης παρακολούθησης εργαζομένων σε αλυσίδες που λειτουργούν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα από πληρωμένους πελάτες, έχουν καταγραφεί επίσημα και γι’ αυτά έχουν λάβει γνώση οι διοικήσεις συλλόγων και σωματείων των εργαζομένων στην περιοχή, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο στελέχη της ΓΣΕΕ.
Το νέο δημοσίευμα της ιστοσελίδας patrastimes.gr έρχεται σε συνέχεια των όσων αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο για το «τσιπάρισμα» εργαζομένων από εταιρείες διακίνησης διαφημιστικών φυλλαδίων στην περιοχή, προκειμένου να ελέγχουν εάν ο εργαζόμενος κινείται συνεχώς ή κάποιες στιγμές ξεκουράζεται.
Η αποκάλυψη αποτέλεσε την αιτία για να ενεργοποιηθούν οιβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Αχαΐα και μαζί με άλλους 52 συναδέλφους τους, από όλη την επικράτεια, να καταθέσουν σχετική ερώτηση στη βουλή, ζητώντας να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα μορφή εργασιακού μεσαίωνα και να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων στις συγκεκριμένες εταιρείες.