O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ κάλεσε τους πολίτες να "εξεγερθούν" και να αλλάξουν άποψη για το Brexit με το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ συνιστά απειλή για τη χώρα.
Στην πρώτη του σημαντική πολιτική παρέμβαση από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, ο Μπλερ ζητάει να συσπειρωθούν οι αντίπαλοι του Brexit λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος όταν αυτό διενεργήθηκε και ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο "Brexit με κάθε κόστος".
"Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους του Brexit. Καθώς αυτοί αποσαφηνίζονται τώρα είναι δικαίωμά τους να αλλάξουν γνώμη. Η αποστολή μας είναι να τους πείσουμε να το πράξουν", είπε ο Μπλερ σε ομιλία του στην φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Open Britain.
"Δεν είναι η ώρα για υποχώρηση, αδιαφορία ή απελπισία, αλλά είναι η ώρα να εξεγερθούμε υπερασπιζόμενοι αυτά που πιστεύουμε", είπε ο Μπλερ μιλώντας στο City του Λονδίνου.
Ο Μπλερ είπε ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την ΕΕ θα ήταν αρνητικές για την Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Όταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε: "Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης--ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν Όχι) αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση".
Η νυν πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ τον επόμενο μήνα και είναι σαφές ότι οραματίζεται ένα σκληρό "διαζύγιο", που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση και από την ενιαία αγορά. Επίσης έχει προειδοποιήσει τους πολιτικούς να μην παρακωλύσουν την διαδικασία.
Ο Μπλερ, τρεις φορές εκλεγμένος πρωθυπουργός με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην βρετανική πολτική σκηνή και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις: προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην εκλέξουν τον σκληροπυρηνικό αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν επικεφαλής των Εργατικών και επιχείρησε να πείσει τους πολίτες να μην στηρίξουν το Brexit. Ωστόσο, καμία από τις παρεμβάσεις του αυτές δεν πέτυχε.
Η φήμη του μεταξύ των βρετανών πολιτών παραμένει αμαυρωμένη εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ--ζήτημα το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο χρόνο όταν εκδόθηκε το αρνητικό πόρισμα πολυαναμενόμενης έρευνας για την απόφασή του να συμμετάσχει η χώρα στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Παρότι διατηρεί την υποστήριξη των μετριοπαθών Εργατικών, δεν ισχύει το ίδιο για πολλά στελέχη του κόμματος που αισθάνονται ότι πρόδωσε τις σοσιαλιστικές ρίζες του κόμματος.