Πληθαίνουν οι προσφυγές στα δικαστήρια από εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούν την απόδοση  των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν κατ' εφαρμογή  των μνημονιακών νόμων από το 2011 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πολλοί κερδίζουν στον δικαστικό αγώνα τους.


Η απόδοση των ποσών στους υπαλλήλους των δήμων όμως οι οποίοι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις προκαλεί πονοκέφαλο για τις επιπτώσεις στα δημοτικά ταμεία. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τους αιρετούς όσοι εξ αυτών δικαιώνονται.

Πάντως, ήδη κάποιοι δήμαρχοι διερευνούν τρόπους ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, Τετάρτη, συζητήθηκε εκτάκτως στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η περίπτωση του δήμου Κεφαλλονιάς.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ιονίων Νήσων και δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, κατασχέθηκε ήδη από τους λογαριασμούς του δήμου ποσό άνω των 300.000 ευρώ βάσει άμεσα εκτελεστής απόφασης του Πρωτοδικείου του νησιού.

Το δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενους του δήμου που είχαν προσφύγει με αίτημα την απόδοση  των μισθολογικών απωλειών  λόγω μνημονιακών νόμων. Μάλιστα, καθώς εκκρεμούν και άλλες περιπτώσεις διεκδίκησης η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι θα χρειαστεί για την εξόφλησή τους πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξέτασε το ζήτημα, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις και προσφυγές εργαζομένων που αφορούν και άλλους δήμους της χώρας. Εστίασε στο ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν τα ποσά για να πληρωθούν ενώ με τις κατασχέσεις των λογαριασμών των δήμων μπορεί, όπως λένε, να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις μισθοδοσίες.

Συνάντηση με Κοντονή

Οι εκπρόσωποι των αιρετών θεωρούν ότι το θέμα είναι και πολιτικό και νομικό. Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Παράλληλα, θα καλέσει την κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος ώστε οι δήμοι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να καλύψουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τα ποσά που θα επιδικασθούν.

Πάντως, δεν λείπουν οι αιρετοί οι οποίοι αποδέχονται την εξέλιξη αυτή, κρίνοντας ως δίκαιο να επιστραφεί στους εργαζόμενους ο 13ος και 14ος μισθός ή τα χρήματα μισθολογικών αποδοχών που είχαν περικοπεί με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Πατρέων. Η δημοτική Αρχή υπό τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη αποφάσισε ότι δεν θα κάνει έφεση στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών, με την οποία δικαιώθηκαν 66 εργαζόμενοι του δήμου, διεκδικώντας ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών τους και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Αντιμετωπίζει καθαρά ως αντεργατική την κατάργηση των δώρων των εορτών και των επιδομάτων αδείας.
 
Top