Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτή Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Επισκέπτη καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κυριάκο Σουλιώτη δείχνει καθαρά ότι οι γονείς στην Ελλάδα δεν εμβολιάζουν προληπτικά τα παιδιά τους έναντι της μηνιγγίτιδας για οικονομικούς λόγους...



Σύμφωνα με την έρευνα, 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους, ενώ οι υπόλοιποι 7 στους 10 απάντησαν ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν ακόμα και αν το θέλουν να τα εμβολιάσουν

Επίσης, όπως διαφάνηκε στη μελέτη 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ο λόγος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν συνεχόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β γεγονός, που έχει θέσει σε επιφυλακή του παιδιάτρους οι οποίοι ζητούν επικαιροποίση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολαισμών με ένταξη σε αυτόν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β.

Στο πλευρό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), η οποία ζητά την ένταξη του εμβολίου εδώ και κάποια χρόνια, είναι και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, καθώς επίσης και οι Παιδιατρικές Ενώσεις της Λάρισας και παιδίατροι της Κρήτης, όπου μόνο τον Νοέμβριο εκδηλώθηκαν 4 κρούσματα μηνιγγίτιδας σε μικρά παιδιά.

Οι γιατροί αποφεύγουν να κινδυνολογούν ωστόσο, επισημαίνουν ότι η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να είναι σπάνια νόσος, όμως, η έλλειψη εμβολιασμού αφήνει απροστάτευτο τον ευαίσθητο πληθυσμό, όπως είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόβλημα έγκειται στο ότι πρόκειται για μία ύπουλη νόσο, τα συμπτώματα της οποίας συχνά συγχέονται με αυτά μιας ίωσης, ενώ η εξέλιξη της επιδείνωσης είναι ταχύτατη, με τις πρώτες 24-48 ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Έως 1 στους 5 ασθενείς μπορεί να έχουν μοιραία κατάληξη, ενώ οι επιζήσαντες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές μόνιμες βλάβες (εγκεφαλικές ή σωματικές αναπηρίες, κ.α.).

Η ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αποτελεί συζήτηση τα τελευταία χρόνια

Εκτός του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το σάλο που προκλήθηκε από το περιστατικό μηνιγγίτιδας το υπουργείο Υγείας πήρε θέση εκδίδοντας ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο δεν κρίθηκε απαραίτητος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας ότι

α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές,

β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή

γ) σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Την κάλυψη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα ζητούν και οι φαρμακοποιοί

Την αναγκαιότητα μερικής ή ολικής κάλυψης του εμβολίου κατά του μηνιγγιτοδόκοκκου από τον ΕΟΠΥΥ, για λόγους προστασίας της Δημοσίας Υγείας ζήτησαν με έγγραφο τους από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τις ηγεσίες τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του ΕΟΦ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων με αφορμή τα 2 τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας στο Νομό.

Όπως επεσήμανε στην τότε επιστολή τη, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Αικατερίνη Φαμέλη, υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός απλών ιατρικών συνταγών από Παιδιάτρους της πόλης, με το εμβόλιο το οποίο είναι και το μοναδικό έναντι του συγκεκριμένου τύπου μηνιγγιτιδόκοκκου.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί δέχονται έντομα παράπονα από τον κόσμο για την υψηλή τιμή διάθεσης του εμβολίου και την μη κάλυψη του από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφού δεν ανήκει στον κατάλογο των υποχρεωτικών εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, όταν στον ίδιο αυτόν κατάλογο συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου των οροομάδων C,A,W135,Y, και όταν στον ίδιο κατάλογο ανήκουν εμβόλια για λιγότερο επικίνδυνες ασθένειες.

Την απόφαση της κας Φαμέλη να στείλει την επιστολή επικροτεί και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ο οποίος με ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί έχει άμεση σχέση με την πρόληψη από την οποία μπορούν να επέλθουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας προς όφελος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Επανέρχεται το θέμα στη Βουλή

Έντονο διακομματικό ενδιαφέρον για την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών υπάρχει από τον Οκτώβριο καθώς μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 5 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από διάφορα κόμματα όπως τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και την Ένωση Κεντρώων, με τους βουλευτές να ρωτάνε το νέο υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, πότε αναμένεται η ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί για το ίδιο θέμα από το 2014 στις 17.

Το αίτημα επανέρχεται έντονα κάθε φορά που το θέμα ξαναβρίσκεται στην επικαιρότητα και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να απασχολεί μέχρι τελικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να αποφανθεί υπέρ της ένταξής τους.

Π.Ο.Υ. : Ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρές λοιμώξεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Επίσης, ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι εξίσου σημαντικός με αυτό των παιδιών, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός, μπορεί να έχει θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας έτσι, την ποιότητα ζωής.

πηγή: Ναυτεμπορική
 
Top