Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ικανοποίηση για την συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.

Το γεγονός αυτό, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, δείχνει τη σημασία και αξία που δίδεται από την Τουρκία στη λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε σύντομα να ανακοινώσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη διάσκεψη. «Έτσι εάν υπάρχουν σύννεφα αμφιβολίας θα συμβάλει (η παρουσία των δύο, Ερντογάν και Τσίπρα) στο να διαλυθούν», σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι οι δύο ηγέτες της Κύπρου και σύμφωνα με τις συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν, συνέχισε, και άλλες πλευρές, που εάν χρειαστεί θα προσκληθούν. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, διαβλέπει ότι τέτοια πλευρά είναι η ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η σύνθεση περισσότερο.

Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης, ο κ. Ακιντζί συνέστησε υπομονή, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη που γίνεται σε αυτό το θέμα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Top