Οι ψηφοφόροι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα θεωρούν ότι οι χώρες τους οδεύουν σε λάθος κατεύθυνση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια γενικότερη ευρωπαϊκή τάση να ακολουθήσουν τη Βρετανία που επέλεξε την έξοδό της από την ΕΕ, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση WIN/Gallup International στην οποία συμμετείχαν 14.969 άτομα, οι ψηφοφόροι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυσαρεστημένοι.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα τους οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Στη Γαλλία, το ποσοστό ανέρχεται στο 82%, στην Ιταλία στο 79% και στη Γερμανία στο 62%. Ωστόσο, ενώ οι ψηφοφόροι της ΕΕ είναι εμφανώς δυσαρεστημένοι, η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που θα ψήφιζαν για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ είναι πολύ χαμηλή: 36% από το 33% σε 15 ευρωπαϊκές χώρες που ρωτήθηκαν, συμπεριλαμβανόμενης και της Βρετανίας.

Το ποσοστό των ατόμων στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που θα ψήφιζαν να φύγουν σημείωσε πτώση σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, σε Φινλανδία και Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση, στο 40% από το 29% στη Φινλανδία και 46% από 38% στην Ελλάδα.

«Το 2016 τα θεμέλια της ΕΕ κλονίστηκαν» δήλωσε ο Johnny Heald, διευθυντής της ORB International, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση στη Βρετανία.

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι η συντριπτική άποψη από πολίτες της ΕΕ ότι οι χώρες τους οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση - ιδιαίτερα ορατό στη Γαλλία και την Ελλάδα - πράγμα το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα δεξιόστροφα λαϊκιστικά κόμματα» πρόσθεσε.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 60% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να υπήρχαν λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 86%, στην Ιταλία ήταν 75% και στη Γερμανία 64%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, πριν από την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου.

 
Top