Σοκ έχουν προκαλέσει στο Ιράν οι φωτογραφίες στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεκάδων απόρων και τοξικομανών που κοιμούνται σε άδειους τάφους στο νεκροταφείο του Σαχριγιάρ , δυτικά της Τεχεράνης. - Ο διάσημος σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχάντι έγραψε στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να εκφράσει την «ντροπή» του, την ώρα που οι φωτογραφίες αναπαράγονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας την οργή γνωστών ιρανών καλλιτεχνών και αθλητών.

«Είδα το ρεπορτάζ για τη ζωή των ανδρών, γυναικών και παιδιών στους τάφους του νεκροταφείου στα περίχωρα της Τεχεράνης και όλο μου το είναι γέμισε ντροπή και δάκρυα», έγραψε ο Ασγάρ Φαρχάντι στην επιστολή προς τον πρόεδρο Ροχανί που δημοσιεύθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θέλω να μοιραστώ την ντροπή μου μαζί με όλους όσοι είχαν θέσεις ευθύνης» τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα.

Η εφημερίδα Shahrvand δημοσίευσε την Τρίτη ρεπορτάζ για τους ανθρώπους που κοιμούνται σε άδειους, σκαμμένους από πριν, τάφους.

«Δεν είμαστε ανθρώπινα όντα; Είμαστε ξένοι; Δεν είμαστε Ιρανοί;», έλεγε ένας άστεγος στον δημοσιογράφο της εφημερίδας.

Σήμερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος Ροχανί απάντησε στην επιστολή του Φαρχάντι δηλώνοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί σε μία μεγάλη χώρα σαν το Ιράν άνθρωποι να κοιμούνται σε τάφους".
«Εχω ακούσει να γίνεται λόγος για άστεγους που κοιμούνται κάτω από γέφυρες ή στα μετρό ξένων χωρών, αλλά έχω ακούσει λιγότερο να μιλάνε για ανθρώπους που κοιμούνται σε τάφους», είπε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο τοπικός περιφερειάρχης επιφορτίσθηκε με την αντιμετώπιση του θέματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Shahrvand, οι πενήντα περίπου άνδρες και γυναίκες που κατοικούσαν στους τάφους απομακρύνθηκαν με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας από το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο εισαγγελέας του Σαχριγιάρ, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι τοξικομανείς θα σταλούν σε κέντρα αποτοξίνωσης.

Η φτώχεια έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των άπορων πέρασε από το 10,6% το 2014 στο 12,7% το 2016, τη στιγμή που η ανεργία των νέων από 15 έως 29 ετών έφθασε στο 27%.

Πηγή


 
Top