Εξώδικο δήλωση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον ΕΟΦ, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον...


 Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα.
Ο κ. Λουράντος ζητά να διευκρινισθεί, αν οι ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εις την ελληνική αγορά είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και που διοχετεύονται τα φάρμακα που προμηθεύονται οι φαρμακαποθήκες από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Αφορμή για την εξώδικο δήλωση του ΠΦΣ στάθηκε η άρνηση πώλησης του φαρμάκου «Valdoxan 25mg» από την φαρμακαποθήκη «Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΣΥΝΦΑ Α.Ε.» προς το φαρμακείο που διατηρεί ο κ. Λουράντος.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, περίπου στις 8.15 με 8.30 το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο για τις πωλήσεις της συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης, προκειμένου να διαθέσουν στο φαρμακείο του ένα τεμάχιο «Valdoxan 25mg». Η
ΣΥΝΦΑ ΑΕ τον ενημέρωσε ότι δεν διαθέτει απόθεμα του εν λόγω φαρμάκου, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία που το εισάγει και διαθέτει εις την Ελλάδα, δεν έχει προβεί στην παράδοση του φαρμάκου αυτού στην φαρμακαποθήκη.
Ο κ. Λουράντος επικοινώνησε άμεσα με την εταιρεία «SERVIER HELLAS» ενημερώνοντας την σχετικώς για τους ισχυρισμούς της ΣΥΝΦΑ ΑΕ, και οι εκπρόσωποι πωλήσεων της εταιρείας του απάντησαν ότι το μεσημέρι της 9ης Δεκεμμβρίου είχαν προμηθεύσει τη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη με ικανό αριθμό τεμαχίων Valdoxan 25mg.
«Δεδομένου λοιπόν ότι αφενός μεν μεσολάβησε το Σάββατο, όπου είναι κλειστή η φαρμακαποθήκη, αφετέρου ότι η τελευταία ισχυρίζεται την Δευτέρα στις 08.15 ότι δεν διαθέτει αποθέματα, τίθεται ευλόγως το ερώτημα, που κατέληξε η ποσότητα Valdoxan 25mg που παρέλαβε από την SERVIER HELLAS», διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Σε δεύτερη επικοινωνία που είχε εκπροσώπους της φαρμακαποθήκης και όταν τους ανέφερε ότι γνώριζε ότι είχαν παραλάβει ικανό αριθμό τεμαχίων του φαρμάκου, ισχυρίστηκαν ότι αρνούνται να πωλήσουν στο φαρμακείο του το ένα τεμάχιο που ζήτησε, διότι το φάρμακο αυτό είναι «πλαφοναρισμένο», δηλαδή το διαθέτουν σε ορισμένες μόνο ποσότητες ανά φαρμακείο (συνήθως ένα ή δύο τεμάχια ανά φαρμακείο) και σε συγκεκριμένα φαρμακεία της επιλογής τους.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε πολλά φάρμακα.
«Φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εκτελούν μερικώς ή και καθόλου τις παραγγελίες από τα φαρμακεία, κατά το δοκούν, αυθαιρέτως και εκτός πραγματικότητας, προμηθεύοντας εν τέλει τα φαρμακεία με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια από τα αιτούμενα. Ορίζουν μάλιστα αυθαιρέτως ανώτατο όριο της ποσότητας των φαρμάκων που δύναται να προμηθεύεται ένα φαρμακείο, πέραν του οποίου δεν εκτελείται η παραγγελία, μάλιστα δε το ανώτατο όριο τίθεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν το πέρας του οποίου δεν διατίθενται συγκεκριμένα φάρμακα. Ακόμη ορίζουν κατώτερο όριο παραγγελίας φαρμάκων, απαιτώντας η παραγγελία να μην είναι μικρότερη από συγκεκριμένο ποσό, σε διαφορετική περίπτωση δεν προβαίνουν εις την εκτέλεση αυτής. Η εν λόγω πρακτική θέτει άνευ άλλου σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που αδυνατούν να εξεύρουν τα φάρμακα που είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία τους» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

 
Top