Τι γίνεται στην Ευρώπη



Νεότερα στελέχη σε θέσεις διευθυντών με χαμηλότερες αποδοχές...











Αυτή είναι η τάση ως προς την επιλογή υψηλόβαθμων στελεχών, όπως έχει αναδειχθεί μέσα από την κρίση, τα οποία καλούνται να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στην επόμενη ημέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.



Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Χάρος, Εκτελεστικός Διευθυντής της ICAP People Solutions στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα τις «Τάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές στην Επιλογή Υψηλόβαθμων Στελεχών στην Ευρώπη σήμερα», η οποία διοργανώθηκε από τον διεθνή οργανισμό εταιρειών Επιλογής Στελεχών INAC σε συνεργασία με την ICAP Executive Search (η οποία και αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη του οργανισμού για την ελληνική αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης): «Η σημερινή τάση αναδεικνύει νεότερα στελέχη στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας, πιθανά με λιγότερη εμπειρία και χαμηλότερες αποδοχές, αλλά και περισσότερους ρόλους ευθύνης και αρμοδιότητες προς υλοποίηση». Σημαντικός πλέον είναι και ο νέος ρόλος του στελέχους «Επικεφαλής Αναδιοργάνωσης» (Chief Restructuring Officer), ο οποίος, «συναντάται σε όλο και περισσότερες εταιρείες για να αναλάβει ρόλο εκσυγχρονισμού, εξορθολογισμού, εξισορρόπησης και ανακατεύθυνσης της εταιρείας προς ένα νέο όραμα».



Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη



Η διευθύνουσα σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας επιλογής στελεχών Midland Hunt, Marina Stepanova, αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητικότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της χώρας της, η οποία οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού για σημαντικές θέσεις ευθύνης και τόνισε το ενδιαφέρον της ρωσικής αγοράς για έμπειρα στελέχη που προέρχονται από άλλες χώρες, ειδικότερα σε επίπεδο Διευθυνόντων Συμβούλων και Οικονομικών Διευθυντών, αλλά και Διευθυντών Πληροφορικής και Ανθρώπινου Δυναμικού.



Ο Lothar Grόnewald, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας επιλογής στελεχών Grόnewald Consulting, στάθηκε στο παράδοξο της γερμανικής, έντονα εξαγωγικής, αγοράς να απευθύνει τα προϊόντα της σε χώρες του εξωτερικού χωρίς να αναζητά από αυτές τα στελέχη και την τεχνογνωσία τους. «Ως αποτέλεσμα, η χώρα αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη έμπειρων στελεχών ικανών να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.



Για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας μίλησαν οι Paul Hunt και Simon Waddington αντίστοιχα, διευθυντές της εταιρείας Healy Hunt. Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και του Λονδίνου ειδικότερα, είναι γνωστή για το διεθνή της χαρακτήρα και, παρά την αυστηρή οριοθέτησή της και τους σαφείς κανόνες που, πλέον, έχουν επιβληθεί σε επίπεδο αμοιβών και παροχών προς τα υψηλόβαθμα στελέχη, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και κινητικότητα, ειδικά στους τομείς ναυτιλίας, χρηματοοικονομικών, νομικών και λογιστικών υπηρεσιών. Η Ιρλανδία, από την άλλη μεριά, με την οικονομία της να διάγει, πλέον, ανοδική πορεία, μειώνει σταθερά τα επίπεδα ανεργίας της από το 2012 και, σήμερα, αναζητά στελέχη όλων των βαθμίδων. Ωστόσο, και καθώς πολλά από τα αξιόλογα στελέχη της στράφηκαν, τα προηγούμενα χρόνια, σε αγορές του εξωτερικού, η ιρλανδική αγορά εργασίας δίνει σήμερα προτεραιότητα στα στελέχη της που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.



Πηγή: newmoney.gr





http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top