Μια απίστευτη διαδικασία – βγαλμένη από τριτοκοσμική χώρα – για τον τρόπο με οποίο είχε επιλέξει να αφανίσει τα αδέσποτα η κυβέρνηση της μεταπολεμικής Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει φέρει από το 2012 στο φως η ηλεκτρονική εφημερίδα «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ» του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών».




Το εξωφρενικό μέτρο της φορολόγησης των κατοικίδιων μετά τον ατυχή πόλεμο με την Τουρκία το 1897 οδήγησε για πολλά χρόνια σε φρικτό θάνατο τα αδέσποτα, τα οποία συγκεντρώνονταν από τον μπόγια και καίγονταν ζωντανά μέσα σ’ ένα πρωτόγονο φούρνο που είχε κατασκευαστεί στο Γκάζι!



Ο «φόρος επί των κυνών» που επιβλήθηκε στους Ελληνες μετά την ήττα στον πόλεμο και την εγκατάσταση, για πρώτη φορά, του ΔΝΤ στη χώρα (Επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου), περιλήφθηκε στη μακρά σειρά των φορολογικών μέτρων που ακολούθησαν την ταπεινωτική για την Ελλάδα συνθηκολόγηση με την Τουρκία το Σεπτέμβριο του 1897.



Τα σκυλιά κατατάχθηκαν τότε σε κατηγορίες, όπως πολυτελείας, ποιμενικά, συνήθη κ.ά., ενώ ειδικά για την πρωτεύουσα το σύνολο των σκύλων κατατάχθηκε στους πολυτελείας που είχαν και την υψηλότερη φορολογία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατασκεύασαν ειδικές μικρές μεταλλικές και αριθμημένες κονκάρδες, οι οποίες τοποθετούνταν στα περιλαίμια των σκύλων.



Όσοι δεν έφεραν τέτοιες κονκάρδες θεωρούντο χωρίς ταυτότητα, αδέσποτοι και παράνομοι και διώκονταν από την διοικητική (δημοτική) αστυνομία και τον μπόγια που είχε επωμιστεί αυτό τον απεχθή ρόλο. Ο τελευταίος χρησιμοποιώντας ένα κάρο που είχε μετατραπεί σε κλούβα, συνελάμβανε τα ζωντανά και τα οδηγούσε σε οικόπεδο πίσω από το Γκάζι, όπου και τα θανάτωνε «δι’ ιδιαιτέρου μηχανήματος». Το μηχάνημα αυτό ήταν ένας πρωτόγονος φούρνος όπου τα ζωντανά έβρισκαν φρικτό θάνατο.



Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, η εφαρμογή του μέτρου απέδωσε τον πρώτο καιρό το ποσόν των 60.000 δραχμών, αλλά και τις διαμαρτυρίες των κυνοφίλων.



Το 1901 η αρμοδιότητα περιήλθε απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών που εξαπέλυσε πραγματική εκστρατεία καταδίωξης των τετράποδων, ενώ αυξήθηκαν και τα πρόστιμα. Ο ιδιοκτήτης του αδήλωτου τετράποδου έχανε το σκύλο του και καλείτο να πληρώσει το τριπλάσιο του ορισμένου φόρου.



Για να δικαιολογήσουν την σκληρότητα του μέτρου οι αρμόδιοι προέβαλαν και τον κίνδυνο της λύσσας. Το απάνθρωπο μέτρο, τουλάχιστον επισήμως, άρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 1902. Σύμφωνα με μαρτυρίες ωστόσο, ο τρομερός μπόγιας συνέχισε το άθλιο έργο του για δεκαετίες, αφήνοντας πίσω του αρκετούς ιδεολογικούς «απογόνους».



Ενας εξ’ αυτών, ονόματι Κυριάκος Αγρίμης, συνελήφθη το 2012 από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «Θάνατος στα Αδέσποτα», την οποία κατέκλυζε με σχόλια άσβεστου μίσους προς τα άστεγα τετράποδα.





 
Top