Το χθεσινό μήνυμα του ΔΝΤ και των Βρυξελλών ότι αναμένουν από την Αθήνα τις θέσεις της για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου η τρόικα να έρθει στην Ελλάδα, ενεργοποίησε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη...





Έτσι, στη σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη θα αναζητηθεί μια κοινή γραμμή έναντι των απαιτήσεων των δανειστών, προκειμένου η άφιξη της τρόικας να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Ρήγας, Τασία Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Για το ενδεχόμενο προσφυγής μιας επιχείρησης στη Δικαιοσύνη λόγω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, με βάση και τον αστικό κώδικα, θα συζητηθεί η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο την ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων προκειμένου να μη παραμένουν «εγκλωβισμένοι» οι εργαζόμενοι.

Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και του συνδικαλιστικού νόμου, για τα οποία θα αναζητηθεί σύμπλευση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που θα επιχειρηθούν θα είναι προς την κατεύθυνση των όσων έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο θέμα του μισθολογίου στο δημόσιο φαίνεται να καταλήγουν στην προώθηση της μείωσης των εισαγωγικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα για την δοκιμαστική διετή περίοδο και στη μη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Βέβαια, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης «άνοιξε» μόνος του το θέμα το μισθολογίου αφού δεν ήταν στα προαπαιτούμενα

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία, με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνουν ότι το σχέδιο Δένδια είναι «σε καλή γραμμή», ενώ ζητήθηκε να υπάρξει ρύθμιση και για τα δάνεια των αγροτών στην παλιά Αγροτική.

Παράλληλα, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε για το θέμα των στεγαστικών δανείων, αν δεν έρθει το νομοσχέδιο μέχρι τέλους του έτους, να υπάρξει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία παύει από 1ης/1/2015.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι είναι σε διαβούλευση με την τρόικα, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι ο σχεδιασμός θα έχει ολοκληρωθεί εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων, προκειμένου μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Τέλος, για τις υπόλοιπες 5.500 απολύσεις στο δημόσιο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προέλθουν αποκλειστικά από τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών κάτι που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί δύσκολο.

Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



 
Top