«Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα επιστρέψει η Τρόικα. Εξαρτάται από τις προτάσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση», το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις - Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το ταχύτερο, εκτίμησε ο Ευ.Βενιζέλος...







Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορεί να στηριχθεί στις αγορές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις, ο οποίος κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον την Πέμπτη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή της Τρόικας στην χώρα μας.



Ο Ράις είπε ότι το θέμα εξαρτάται από την παρουσίαση ενός πλήρους πακέτου προτάσεων πολιτικής, το οποίο αναμένεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι άγνωστο το πότε θα επισκεφτούν ξανά την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.



«Σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου αν και νωρίτερα την Πέμπτη πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με την Τρόικα, τονίζοντας ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.



Ο κ. Ράις πρότεινε, επίσης, την «προληπτική στήριξη» ως την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει πολλές μορφές, κάτι το οποίο θα αποφάσιζε η χώρα η οποία -όπως τόνισε- «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι του σημείου να μπορεί να στηριχθεί στις αγορές».



«Αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads, σημαίνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις ο οποίος, ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.



Σε ερώτηση εάν στην μετά-μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ -κατά τη συνάντηση που είχε μαζί της στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος, σημειώνοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».



Πάντως, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την χώρα μας ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να ζητά μείωση συντάξεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως το ΔΝΤ «υποστηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».



Βενιζέλος: Η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο



Οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες, απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν -εν όψει της αξιολόγησης- η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στην Τρόικα τις απόψεις της για τα εκκρεμή ζητήματα.



«Έχουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο επί τη βάση του οποίου πορευόμαστε, το σχέδιο τηρείται και νομίζω θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα όπως τα έχουμε πει» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.



Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι αυτό θα γίνει το ταχύτερο.



Άλλος ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου απάντησε: «Θα μπορούσε».



protothema

 
Top