Σε μια σύντομη ομιλία του, ο ηγέτης των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι – χρησιμοποιώντας το πραγματικό του όνομα Αχμέντ αλ Σαράα και φορώντας ένα γιλέκο με διπλό πέτο αντί της συνηθισμένης στρατιωτικής του στολής – είπε στους Σύρους ότι πρέπει να βγουν στους δρόμους για να γιορτάσουν.
Η ομάδα της οποίας ηγείται ο αλ Τζολάνι – Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – έφερε εις πέρας την 12ήμερη επίθεση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ – ή για να είμαστε πιο ακριβείς – την φυγή του ίδιου στην Ρωσία.
Το πράσινο της σημαίας της συριακής αντιπολίτευσης ήταν παντού, τυλιγμένο στους ώμους και ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των παιδιών, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε τα διάσημα τραγούδια του επαναστάτη μουσικού Αμπντέλ Μπασέτ αλ Σαρούτ, καθώς και συνθήματα εκδίκησης – ενάντια στις τελευταίες ομάδες του Συριακού στρατού που παραμένουν «ενεργές» σε διάφορα σημεία στα βόρεια της χώρας.
Επί δεκαετίες, η κυβέρνηση έλεγχε για να βεβαιωθεί ότι οι ιμάμηδες σε όλη τη χώρα συμπεριλάμβαναν προσευχές για τον Άσαντ στα κηρύγματά τους.
Αυτή την εβδομάδα, το μήνυμα του σεΐχη, Ratab bil Nabulsi, ήταν πολύ διαφορετικό.
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξανακάνουμε τη Συρία φως ανάμεσα στα έθνη», είπε, με τη φωνή του να σπάει από τη συγκίνηση.
«Μην ξεχνάτε ότι το κόστος της ελευθερίας είναι να οικοδομήσουμε μια πατρίδα με δικαιοσύνη, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναπνεύσουν ελευθερία».

Στο ακροατήριο, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάχτηκαν και ξεχύθηκαν στον χώρο. Αρκετοί άνθρωποι έκλαιγαν καθώς μιλούσε.
«Ήταν 14 χρόνια κόλασης και αυτή η εβδομάδα είναι η καλύτερη από όλο αυτό το διάστημα», είπε ο Χανάν Χαντί, 55 ετών, αναφερόμενος στην καταστολή από το καθεστώς των ειρηνικών διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης και στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.

Μια πρόσφατα ανακοινωθείσα μεταβατική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Μπασίρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του HTS, έχει δρομολογήσει αυτό που λέει ότι ήταν μια φάση οικοδόμησης θεσμών στη Συρία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παρέμειναν στη θέση τους και οι μαχητές αποσύρθηκαν από τις πόλεις.

Μέχρι την Παρασκευή, οικογένειες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Συρίας και οι βιτρίνες των καταστημάτων ήταν και πάλι ανοιχτές – ενώ η θέα των ανδρών με τουφέκια ήταν σπάνια.
Η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε επιφυλακτικά την προοπτική μιας νέας κυβέρνησης στη Συρία.
Η Τουρκία διόρισε απεσταλμένο στη Δαμασκό την Παρασκευή, αφού είχε κλείσει την πρεσβεία της 12 χρόνια νωρίτερα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται επίσης να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν επαφές σε «επίπεδο εργασίας» με τη νέα ηγεσία της Συρίας, σύμφωνα με το AFP.
