Ένα νέο πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων, η World Liberty Financial Inc., που ιδρύθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δισεκατομμυριούχο Στιβ Γουίτκοφ, προκάλεσε διαμάχη μετά την ανακοίνωση μιας συνεργασίας με την πλατφόρμα crypto Tron, για την οποία οι αρχές και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες, λένε ότι χρησιμοποιήθηκε από εγκληματικές ομάδες και από τις φιλοϊρανικές οργανώσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αναφέρει το Reuters.
Η πλατφόρμα Tron, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Τζάστιν Σαν, είναι γνωστή για τις γρήγορες συναλλαγές και τις χαμηλές χρεώσεις, αλλά οι ειδικοί της αντιτρομοκρατίας λένε ότι προτιμάται από εξτρεμιστικές ομάδες για την ανωνυμία που προσφέρει.
Οι ισραηλινές αρχές εντόπισαν ψηφιακά πορτοφόλια Tron που σχετίζονται με τη Χαμάς και άλλες φιλοϊρανικές οργανώσεις.
Παρά τους ισχυρισμούς, η Tron είπε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων και έχει συνεργαστεί με τις αρχές για να παγώσει ύποπτα κεφάλαια.
Η World Liberty, στην οποία η Tron έχει επενδύσει 30 εκατομμύρια δολάρια, έχει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «κύριο συνήγορο της κρυπτογράφησης» και του παρέχει ένα ποσοστό από τα έσοδα της εταιρείας.
Οι ειδικοί σε θέματα δεοντολογίας έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, δεδομένου του μελλοντικού ρόλου του Τραμπ στην επίβλεψη της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων.
Ταυτόχρονα, ο Στιβ Γουίτκοφ, συνιδρυτής της World Liberty και κοντά στον Τραμπ, διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την αμεροληψία των διπλωματικών του αποφάσεων.
Η Κάθλιν Κλαρκ, ειδικός στην κυβερνητική δεοντολογία, είπε ότι η κατάσταση σηκώνει «κόκκινες σημαίες» λόγω της σημαντικής οικονομικής ανάμειξης και των προηγούμενων καταγγελιών εναντίον του Τζάστιν Σαν, ο οποίος ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές για απάτη.
Επιπλέον, οι οικονομικές ρυθμίσεις του Τραμπ και των κοντινών του θα μπορούσαν να έρθουν σε αντίθεση με μια ρήτρα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που απαγορεύει την αποδοχή παροχών από ξένες κυβερνήσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου ο Γουίτκοφ πρόκειται να παίξει βασικό ρόλο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Μένει να δούμε πώς οι αρχές και η διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πιθανές συγκρούσεις μεταξύ προσωπικών και δημοσίων συμφερόντων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
 
Top