Η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρεται από το βόρειο τμήμα της συριακής επικράτειας, ενώ τη θέση της έχουν αρχίσει να παίρνουν -αν και όχι σε όλες τις περιοχές – αμερικανικές δυνάμεις.
Η ραγδαία κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναδιατάσσει και τις ξένες δυνάμεις, που επιχειρούν μέσα στην επικράτεια της χώρας τον πλήρη έλεγχό της, που είχε χάσει προ πολλού ο Σύρος πρόεδρος.
Βίντεο από το Αΐν αλ-Αράμπ (γνωστό περισσότερο με το κουρδικό όνομα Κομπάνι) στη βόρεια Συρία δείχνει πομπή αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων και αμερικανικών στρατιωτικών SUV να μπαίνουν σε βάση που μέχρι πρότινος κατείχαν Ρώσοι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει τον έλεγχο και σε άλλες δύο βάσεις που είχαν ρωσικές δυνάμεις, στο Σαρίν και το Αΐν Ισά.
Πρόκειται για μία περιοχή υπό ρωσική προστασία, από το 2019 μέχρι και πρόσφατα, στην οποία αναπτύσσονται δυνάμεις Κούρδων ανταρτών του YPG. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και δυνάμεις της HTS, των ανταρτών που «έριξαν» τον Άσαντ, οι οποίες δεν αποκλείεται να κινηθούν για να καταλάβουν και αυτόν τον θύλακα.
Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τις βάσεις σε Λατάκια και Ταρτούς
Η Ρωσία αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από την πρώτη γραμμή στη βόρεια Συρία, αλλά και από θέσεις στα Βουνά των Αλαουιτών, αλλά δεν εγκαταλείπει τις δύο βάσεις της στη χώρα, μετά από την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσαν στο Reuters τέσσερις αξιωματούχοι από τη Συρία.
Η φυγή του Άσαντ, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του θανόντα πρώην πρόεδρο Χαφέζ αλ Άσαντ οικοδόμησαν μία στενή συμμαχία με τη Ρωσία έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον των ρωσικών βάσεων (αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκια, ναυτική βάση στην Ταρτούς).
Δορυφορικές φωτογραφίες της Παρασκευής δείχνουν τουλάχιστον δύο μεταγωγικά αεροσκάφη ΑΝ-124 στη βάση Χμέιμιμ με τους κώνους εισόδου στο εμπρόσθιο μέρος της ατράκτου τους, σε ανοιχτή θέση, καθώς προφανώς προετοιμάζονταν για τη φόρτωση στρατιωτικού υλικού.
Τουλάχιστον ένα μεταγωγικό αεροσκάφος πέταξε προς τη Λιβύη, δήλωσε ένας Σύρος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφάλειας έξω από την αναφερόμενη αεροπορική βάση.
Πηγές του συριακού στρατού, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας που έχουν επικοινωνία με τους Ρώσους, δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές, όπως επίσης, αποσύρει βαρύ εξοπλισμό, αλλά και φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας.
Ωστόσο, οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, τόνισαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις της, ενώ επί του παρόντος, δεν σκοπεύει να τις εγκαταλείψει.
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Άσαντ, με σκοπό στη φάση αυτή, την ανασυγκρότηση, ανάλογα με τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος, δήλωσε στο Reuters, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει επικοινωνία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
H Ρωσία επιθυμεί να διατηρήσει τις στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία
Δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική επιτροπή της ισλαμιστικής αντάρτικης οργάνωσης της Συρίας, Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), είχε ανοίξει τις περασμένες ημέρες η Μόσχα, με την ελπίδα να διατηρήσει τις βάσεις της στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
Όπως ο Μπογκντάνοφ είπε σε δημοσιογράφους, η Μόσχα θέλει να διατηρήσει τις στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία, ώστε να συνεχίσει «να μάχεται τη διεθνή τρομοκρατία». Υποστήριξε δε, ότι οι επαφές με την HTS, η οποία έχει τα ηνία της εξουσίας στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «προχωρούν με εποικοδομητικό τρόπο».
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσία ελπίζει πως η οργάνωση θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της περί διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας διπλωματών και αλλοδαπών, καθώς και της αποτροπής κάθε απόπειρας κατάχρησης εξουσίας.
Ο Μπογκντάνοφ είπε ότι η Ρωσία ελπίζει να διατηρήσει τις δύο βάσεις της στη Συρία –τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ κοντά στη Λαττάκεια– ώστε να εξακολουθήσει να μάχεται τη διεθνή τρομοκρατία. «Οι βάσεις παραμένουν εκεί όπου βρίσκονταν, σε συριακό έδαφος. Δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις, μέχρι στιγμής», δήλωσε.
«Ήταν εκεί κατόπιν αιτήματος των Σύρων, με στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Θεωρώ ότι όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και ό,τι έχει απομείνει από το ΙΚ δεν έχει τελειώσει», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Για να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, είπε ο Μπογκντάνοφ, απαιτούνται «συλλογικές προσπάθειες» και η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» σε αυτόν τον αγώνα.
Ο ρόλος της αμερικανικής διπλωματίας στη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε ίσως το τελευταίο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία μετά την ξαφνική πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως αναφέρει και το Associated Press, ο Μπλίνκεν ήταν ένας από τους πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους που πραγματοποίησαν επίσκεψη στην περιοχή κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης Μπάιντεν, μέσα σε κλίμα βαθιάς αβεβαιότητας στους κόλπους της Ουάσινγκτον σχετικά με το τι προσέγγιση αναμένεται να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ γύρω από το Μεσανατολικό όταν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2025.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συναντήσεις κορυφής στην Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ, αποσκοπώντας σε ένα μέλλον γεμάτο συμμαχίες στη μετα-Άσαντ εποχή μεταξύ περιφερειακών εταίρων και συμμάχων, τα συμφέροντα των οποίων διαρκώς συγκρούονται το ένα με το άλλο.
«Γνωρίζουμε πως τα γεγονότα στη Συρία μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές συνέπειες πέρα από τα σύνορα, από αστάθεια μέχρι και τρομοκρατικές ενέργειες», όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο στην Άκαμπα της Ιορδανίας. «Όπως και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις προκλήσεις των ημερών».
Ο πρωταρχικός στόχος των 11 προηγούμενων ταξιδιών του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 ήταν η εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Τώρα, ξαφνικά, αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητά του, καθώς το χειριζόταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ταξίδεψε στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ αυτήν την εβδομάδα. Ο Μπλίνκεν είπε ότι χρησιμοποίησε τις δικές του συναντήσεις για να προωθήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Πλέον, το ρολόι μετρά αντίστροφα και δεν είναι σύμμαχος του Μπάιντεν για να εδραιώσει μια κληρονομιά στη Μέση Ανατολή, ειδικά αφού του ασκήθηκε ευρεία κριτική ότι έκλεισε τα μάτια στη στρατιωτική συμπεριφορά του Ισραήλ προς τους αμάχους στη Γάζα. Βέβαια, από την άλλη, είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν πράγματι να δώσουν μια ώθηση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία, αν και εύθραυστη, φαίνεται να διατηρείται.
Χαράζοντας νέα πορεία για τη Συρία
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι τη στιγμή που ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, η βοήθεια στη διαμόρφωση μιας νέας Συρίας μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερων προσδοκιών.
Ο Μπλίνκεν έφυγε από την Ουάσιγκτον μόλις τρεις ημέρες μετά τη φυγή του Άσαντ για τη Ρωσία. Στόχος του ήταν να πείσει τις χώρες στη Μέση Ανατολή ότι θα πρέπει να δεσμευτούν να υποστηρίξουν την άποψη των ΗΠΑ για το πώς θα έπρεπε να διοικείται η Συρία μετά από δεκαετίες διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ.
Για τον σκοπό αυτό, εξασφάλισε την υποστήριξη των 12 υπουργών Εξωτερικών από τον αραβικό κόσμο, την Τουρκία και ανώτατους αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη που πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση το Σάββατο στη Συρία.
Συμφώνησαν ότι η νέα συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών, να αποτρέψει τις τρομοκρατικές ομάδες από το να επικρατήσουν, να εξασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ.
Σημειωτέον, ο Μπλίνκεν έχει υποσχεθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν και θα υποστηρίξουν μια νέα κυβέρνηση που πληροί αυτές τις αρχές.
Αναζητώντας σταθερότητα για την αποτροπή οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους
Η Συρία διχάζεται από κομματικές και σεχταριστικές εσωκομματικές διαμάχες που οδήγησαν από την αρχή στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.
Η Τουρκία, γείτονας της Συρίας στα βόρεια, είναι βαθιά καχύποπτη με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ. Μάλιστα, τους θεωρεί τρομοκράτες, αν και ορισμένοι από αυτούς τους Κούρδους έχουν αποδειχθεί βασικοί Αμερικανοί εταίροι στον αγώνα για την καταστροφή του ΙΚ.
Οι ΗΠΑ βοήθησαν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των Τούρκων και μιας από αυτές τις κουρδικές ομάδες, τις Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις, μετά την αποχώρηση του Άσαντ, αν και δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό.
Όπως είπε ο Μπλίνκεν σήμερα Σάββατο, «το επείγον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η επιτυχία που είχαμε στον τερματισμό του εδαφικού χαλιφάτου του ISIS, παραμένει μια κρίσιμη αποστολή».
Αμέσως μετά την πτώση του Άσαντ, οι ΗΠΑ έπληξαν περίπου 75 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην έρημο της Συρίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ομάδα από το να ανασυνταχτεί. Οι Αμερικανοί έχουν επίσης περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία για να πολεμήσουν την ομάδα.
Αντιμετωπίζοντας την επάνοδο του Τραμπ στην εξουσία
Υπάρχουν ανησυχίες στην περιοχή για το πώς θα χειριστεί η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ τη Μέση Ανατολή, εκτός από την εμβάθυνση των δεσμών με το Ισραήλ.
Ο Τραμπ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, απειλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι διαφορετικά θα υπήρχε «ΚΟΛΑΣΗ» και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στη Συρία.
Παρόλα αυτά, οι σημερινοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι απίθανο να εγκαταλείψει τις αμερικανικές στρατιωτικές θέσεις στη Συρία, όπως ήθελε να κάνει κατά την πρώτη του θητεία. Η πεποίθησή τους πηγάζει από το γεγονός ότι ο Τραμπ συχνά αναλαμβάνει τα εύσημα για την εξάλειψη του ΙΚ.
Η απειλή της πιθανής επιστροφής του ISIS θα ήταν πολύ μεγάλη για τον Τραμπ, σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους. Λένε ότι το Ιράκ, το οποίο υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, βάσει της οποίας ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους θα αποσυρθεί το επόμενο έτος, ήδη υπαινίσσεται ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιβάλλουν μια αλλαγή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.
 
Top