Για τα ελληνοτουρκικά, τη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότι "διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς", ο κ. Πέτσας απάντησε ότι "ο Πρωθυπουργός έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Ιδίως σε περιόδους κρίσης. Γι' αυτό και υπήρξε η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν στην οποία συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής και επικαιρότητας προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τέτοιου είδους διαύλους επικοινωνίας. Από εκεί και πέρα για τα θέματα υψηλής πολιτικής, για το μόνο ανοιχτό θέμα που αφορά στις δύο χώρες, δηλ. την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας ώστε να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μέσω διερευνητικών επαφών και άλλων ενεργειών ώστε να φτάσουμε σε αυτή την οριοθέτηση".

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "δεν μπορώ να εικάσω πότε θα γίνει μια συνάντηση, εάν αυτή πραγματοποιηθεί. Προς το παρόν μένουμε στην τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε". Για τη νέα πρόκληση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι "περιμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία για να έχουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας που εμείς επιθυμούμε". Τέλος πρόσθεσε ότι "το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας παραμένει πάντα στο τραπέζι".

 
Top