Επιτελους, αρχισαν να ακουγονται και καποιες σοβαρες φωνες...
Επιτελους καποιος να τον συμμαζεψει...



Πυρ ομαδόν κατά του Σωτήρη Τσιόδρα από τον σύλλογο διδασκόντων καθηγητών του ΕΚΠΑ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις τοποθετήσεις του και τάσσονται υπέρ του καθηγητή Κουρέτα, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

Οι ακαδημαϊκοί του ΕΚΠΑ παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της τοποθέτησης του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσω της αύξησης των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σύλλογος Διδασκόντων κοινοποιεί την επιστολή του κ. Κουρέτα προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα, ενώ απαντώντας σε χρήστη που χαρακτηρίζει ως επαρκή την απάντηση του κ. Τσιόδρα σε αυτή κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απαντά με αιχμές για την τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου:

«Για να δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Τσιόδρας (και όχι Τσιόρδας). Είπε ότι όντως τα περιστατικά υποκαταγράφονται και ότι ειδική ομάδα στατιστικής δουλεύει τα επιδημιολογικά μοντέλα.

Αλλά αποτελεί στοιχειώδη επιστημονική αλήθεια ότι κανένα στατιστικό μοντέλο δεν δουλεύει χωρίς επαρκή δείγματα, τα οποία ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν (μίλησε για μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα εκτίμηση περί 2,000-3,000 κρουσμάτων).

Επίσης δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δείγματα να παρέχουν εικόνα της χωροταξικής και διστρωματικής διάδοσης του ιού, πράγμα απολύτως απαραίτητο από επιδημιολογική σκοπιά.

“Γιατί δεν αναφέρθηκε; Επειδή απλούστατα δεν έχουν τέτοια εικόνα ούτε παίρνουν μέτρα για να την αποκτήσουν. Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα; Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα. Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα.

Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα: Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση.

“Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού)».

Ακολούθως ο σύλλογος παραπέμπει σε άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Τζόζεφ Αϊσενμπεργκ το οποίο όπως αναφέρουν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ανάγουν σε ποσοστά την ένταση ενός ξεσπάσματος επιδημίας, όπως ο Covid-19.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, από το άρθρο σαφώς προκύπτει η ανάγκη να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα περιστατικών προκειμένου να εκτιμηθεί επιστημονικά ο κίνδυνος παραπέρα εξάπλωσης και διατήρησης της πανδημίας.








πηγη 
 
Top