Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Dr Doom» (δρ Όλεθρος) λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του, έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πανδημία του κορωνοϊού για την αμερικανική οικονομία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ρουμπινί προέβλεψε ότι ο κορωνοϊός θα γκρεμίσει κατά 30%-40% τα χρηματιστήρια και θα θάψει τα όνειρα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα προειδοποιεί, όπως αναφέρει το Business Insider, ότι ένας συνδυασμός τριών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια ύφεση μεγαλύτερη εκείνης του 1929, που είχε προκαλέσει σοκ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Η εσφαλμένη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι θεότρελο», είπε ο Ρουμπινί σχολιάζοντας την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να ξανανοίξουν επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα στις 12 Απριλίου . Η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, αντιμετώπισαν την πανδημία δείχνει, όπως λέει, γιατί είναι κακή ιδέα η πρώιμη επανεκκίνηση της οικονομίας:

Αν κλείσεις τα πάντα για τρεις μήνες σταματάς την πανδημία, τα νέα κρούσματα μηδενίζονται, έχεις ένα - δύο τρίμηνα πραγματικά κακής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά μετά επιστρέφεις βαθμηδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά αν αναβάλλεις τη λύση του προβλήματος όπως έκανε η Ιταλία και δεν προχωρήσεις σε ριζικά, υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, καταλήγεις σε μια κατάσταση, που είναι «ο απόλυτος εφιάλτης στον τομέα της Υγείας».

Φυσικά, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας για τόσο μεγάλο διάστημα είναι οδυνηρή, λέει ο Ρουμπινί, αλλά είναι το σωστό μέτρο για να σταματήσεις τη διασπορά του κορωνοϊού ώστε να μη χρειαστεί να ξαναβάλεις ξανά στον πάγο την οικονομία για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Ο διάσημος οικονομολόγος, που είχε προβλέψει επιτυχώς την οικονομική κρίση του 2008, όπως και την κατάσταση στην Ελλάδα, θεωρεί ότι είναι πιθανόν ο κορωνοϊός να επιστρέψει τον ερχόμενο χειμώνα μεταλλαγμένος, αλλά με μικρότερη δριμύτητα σε χώρες που έλαβαν αυστηρά κατασταλτικά και όχι κατευναστικά μέτρα, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να σημάνει ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την οικονομία του χρόνου, την ώρα που θα αρχίζει να ανακάμπτει, τονίζει.

Η ανησυχία για τον μελλοντικό πληθωρισμό

«Για ένα χρόνο μπορείς να έχεις έλλειμμα δύο τριών δις. δολαρίων στον προϋπολογισμό», που θα αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ «και να μην τρέχει τίποτε, να είναι όλα εντάξει. Αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς συνεχώς τους επενδυτές», σημείωσε ο Ρουμπινί. «Αν έχεις έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 10%΄- 15% έναντι του ΑΕΠ, ενώ τυπώνεις χρήμα, θα καταντήσουμε σαν τη Ζιμπάμπουε, σαν την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα με υψηλό πληθωρισμό και πιθανώς υπερπληθωρισμό», προειδοποίησε.

Αν υπάρξει αρνητικό σοκ στην τροφοδοσία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει τα πάνω κάτω στις αλυσίδες τροφοδοσίας ανά την υφήλιο και στέλνει στα σπίτια τους τους εργαζομένους, αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Ρουμπινί. «Όταν υπάρχει αρνητικό σοκ στην τροφοδοσία, μειώνεται η παραγωγή και αυξάνονται οι τιμές», σημείωσε.

Τα γεωπολιτικά σοκ προκαλούν πρόσθετες εντάσεις

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί ότι «ίσως υπάρξει ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών σοκ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ένας παγκόσμιος κυβερνο-πόλεμος» και πολλά άλλα.

Πρόσθετες γεωπολιτικές εντάσεις πέραν μιας οικονομικής ύφεσης μπορεί να οδηγήσουν σε μια « γεωπολιτική ύφεση». «Αυτά τα σοκ μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν σοβαρότερα κι από την πανδημία του κορωνοϊού», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.

Πηγή: iefimerida.gr, hellas-now.com

 
Top