Έχει ύψος 1,20 μ., λαμπερά στρογγυλά μάτια κι ευχάριστη φωνή: Εδώ και λίγες μέρες, το ανθρωποειδές ρομπότ “Josie Pepper” απαντά στις ερωτήσεις των επιβατών στο Terminal 2.

Είτε χρειάζονται οδηγίες για την πύλη τους, είτε αναζητούν ένα συγκεκριμένο εστιατόριο ή κατάστημα – η Josie Pepper δίνει άμεσες απαντήσεις κοιτάζοντας τους επιβάτες στα μάτια.

Με την παρουσίαση της Josie Pepper, το αεροδρόμιο του Μονάχου και η Lufthansa μπαίνουν σε μία νέα εποχή: είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ανθρωποειδές ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη σε γερμανικό αεροδρόμιο. Τις επόμενες εβδομάδες, η Josie Pepper θα καλωσορίζει τους ταξιδιώτες στην μη δημόσια περιοχή του Terminal 2 που διαχειρίζονται από κοινού το αεροδρόμιο του Μονάχου και η Lufthansa.

Έχοντας ήδη αναλάβει τα πρώτα της καθήκοντα για τη δοκιμαστική περίοδο, η Josie Pepper, που μιλάει αγγλικά, αναμένει τους επιβάτες στο τέλος της ράμπας που οδηγεί στο τρενάκι που συνδέει τον κεντρικό τερματικό σταθμό με το Satellite Terminal. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής φάσης θα εκτιμηθεί και κατά πόσο οι ταξιδιώτες ανταποκρίνονται θετικά στην παρουσία της Josie Pepper.

Ο “εγκέφαλος” της Josie Pepper περιέχει επεξεργαστή υψηλής απόδοσης με πρόσβαση σε WLAN. Έτσι πραγματοποιείται σύνδεση σε μια υπηρεσία cloud όπου γίνεται επεξεργασία και ερμηνεία του προφορικού λόγου και στη συνέχεια συνδέεται με τα δεδομένα του αεροδρομίου. Εκείνο που κάνει αυτό το σύστημα ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι αυτός ο τύπος ρομπότ δεν απαντάει με προκαθορισμένα κείμενα. Με την ικανότητά του να μαθαίνει, απαντά σε κάθε ερώτηση ξεχωριστά. Ακριβώς όπως ένας «πραγματικός εγκέφαλος», το σύστημα βελτιώνεται σταθερά συνδυάζοντας τις ερωτήσεις που του γίνονται με τις σχετικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του αεροδρομίου ώστε να παρέχει ακριβέστερες απαντήσεις.

Οι δυνατότητες της Josie Pepper στηρίζονται στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης IBM Watson Internet of Things (IoT) σε cloud. Tο ρομπότ Pepper δημιούργησε η γαλλική εταιρεία SoftBank Robotics και όταν έφτασε στο αεροδρόμιο του Μονάχου, το προσωπικό του αεροδρομίου και της Lufthansa του έδωσε το γυναικείο όνομα “Josie”.


Πηγή: pestaola.gr

 
Top