Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης Λεμπιδάκη και το πώς οι Αρχές έφτασαν στους απαγωγείς απελευθερώνοντας τον 53χρονο επιχειρηματία, παρουσιάστηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, την έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Για «μια πρωτόγνωρη επιτυχία» έκανε λόγο ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης μιλώντας για ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά της αστυνομίας.
Όπως είπε, «με ύψιστη προτεραιότητα την ζωή του απαχθέντα. Σε όλα τα στάδια αξιοποιούσαμε και το παραμικρό στοιχείο με διαρκή ανάλυση των δεδομένων. Έτσι ανιχνεύσαμε την μεθοδολογία των δραστών. Καταφέραμε να εντοπίσουμε τον χώρο φύλαξης του απαχθέντος, τον τρόπο τροφοδοσίας κλπ. Έπειτα καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε την οργάνωση, να ταυτοποιήσουμε τα μέλη της».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης: Οι απαγωγείς φορούσαν τα ίδια ρούχα και μιλούσαν ψιθυριστά. Τον είχαν αλυσοδεμένο είτε στο χέρι, είτε στο πόδι και άλλαξαν τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα. Πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες με μηνύματα, πέντε χειρόγραφες επιστολές και τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα.
Την ημέρα της επιχείρησης συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο άτομα 43 και 44 ετών «και στη συνέχεια ακόμα 6 άτομα: 44, 22, 46, 60 και 45 ετών καθώς και μία 17χρονη.
Συστάθηκε εγκληματική οργάνωση από τις αρχές Μαρτίου, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης εντάχθηκαν και νέα μέλη.
Τόσκας: Επιχείρηση «Μάθημα» για τις σχολές αστυνομίας
Νωρίτερα, ένα «μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας» χαρακτήρισε τους χειρισμούς στην υπόθεση Λεμπιδάκη ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για μια «τέλεια επιχείρηση» και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τις υπηρεσίες της Κρήτης: «Οι αστυνομικοί εξετέλεσαν την επιχείρηση με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα» τόνισε.
«Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε τα εύσημα στους αστυνομικούς της Κρήτης» τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. «Σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια, σεβόμενοι τον εξαιρετικά λεπτό χαρακτήρα της υπόθεσης και το δικαίωμα της οικογένειας να έχει τον πρώτο λόγο».